- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia ar putea ajuta la soluţionarea conflictului transnistrean din raţiuni economice
Rusia a jucat recent un rol "diferit, potenţial pozitiv" în rezolvarea conflictului dintre R. Moldova şi regiunea sa separatistă Transnistria, astfel că există o "oportunitate unică" de a rezolva o dispută care are implicaţii pentru Rusia, Europa şi SUA, comentează Moscow Times în ediţia online.
Rusia ar putea ajuta la soluţionarea conflictului transnistrean din raţiuni economice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În urmă cu doi ani, Rusia a sporit, prin intervenţia sa militară, tensiunile în conflictul dintre Georgia şi regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Însă recent, Rusia a jucat un rol diferit în deblocarea conflictului "îngheţat" dintre Chişinău şi Tiraspol.
În urma unui summit între Rusia şi Uniunea Europeană ce a avut loc în iunie, au apărut informaţii potrivit cărora Moscova ar putea fi pregătită să sprijine soluţionarea acestui conflict şi că şi-ar putea retrage o parte a trupelor din Transnistria, în schimbul eliminării vizelor pentru ruşi în Europa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
De asemenea, suspendarea temporară a ajutorului financiar rusesc în Transnistria înaintea vizitei adjunctului ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, la Tiraspol, în iulie, ar putea fi motivată de dorinţa de a reaminti autorităţilor transnistrene că teritoriul există numai datorită sprijinului rusesc. Ziarul rusesc remarcă şi faptul că, după ce Curtea Internaţională de Justiţie a emis în iulie un aviz potrivit căruia declaraţia de independenţă a Kosovo nu încalcă dreptul internaţional, Rusia a evitat să sugereze că acesta ar putea fi un precedent pentru o acţiune similară a Transnistriei.
Rusia ar putea să renunţe la trupele sale localizate la frontiera de sud-est a Uniunii Europene şi la cea din vestul Ucrainei, în schimbul unui acces mai important la pieţele europene. Astfel, autorităţile de la Kremlin par să recunoască în prezent că interesele sale economice sunt mai importante decât costisitoarea mobilizare militară din regiune.
O concesie făcută intereselor europene şi americane în rezolvarea conflictului îngheţat din Transnistria ar putea ajuta Rusia, care încearcă să colaboreze la nivel economic cu Occidentul şi să obţină asistenţă privind agenda sa naţională de modernizare.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate