Rusia ar putea furniza trei vaccinuri împotriva Ebola în şase luni

Rusia ar putea furniza trei vaccinuri împotriva virusului Ebola în şase luni, a dat asigurări sâmbătă ministrul rus al Sănătăţii Veronika Skvorţova, în contextul în care epidemia a trecut pragul de 4.000 de victime, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Urmărește
763 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea furniza trei vaccinuri împotriva Ebola în şase luni

Rusia ar putea furniza trei vaccinuri împotriva Ebola în şase luni (Imagine: Ana Poenariu/ Mediafax Foto)

"Am creat trei vaccinuri (...) şi credem că vor fi gata în următoarele şase luni", a anunţat ministrul rus la televiziune, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

"Unul este gata pentru un test clinic", a adăugat ea, precizând că unul dintre vaccinuri a fost creat pe baza unei tulpini inactive a virusului.

Epidemia de febră hemoragică, care s-a răspândit din Guineea, de la sfârşitul lui decembrie 2013, s-a soldat cu 4.033 de morţi până la 8 octombrie, potrivit ultimului bilanţ prezentat de OMS. În total, 8.399 de persoane au fost infectate, în şapte ţări.

În contextul în care panoplia medicamentelor antivirale experimentale creşte, OMS a anunţat că există două vaccinuri "promiţătoare", unul dezvoltat de către firma britanică GlaxoSmithKline (GSK), iar celălalt de către Agenţia pentru Sănătate Publică din Canada, la Winnipeg, a cărui licenţă de comercializare este deţinută de către societatea americană NewLink Genetics.

Teste clinice cu vaccinul firmei GSK au început recent în Mali, o ţară africană limitrofă Guineei.

OMS speră să aibă primele rezultate ale testelor cu aceste două vaccinuri în noiembrie-decembrie, iar faza a doua a testării (care permite evaluarea eficienţei vaccinului) să înceapă în ţările afectate încă din ianuarie-februarie.

Boala se manifestă prin hemoragii, vomă şi diaree. Rata mortalităţii este cuprinsă între 25 şi 90% şi nu există un vaccin omologat. Virusul se transmite prin contact direct cu sângele, lichide biologice sau ţesuturile persoanelor sau animalelor infectate.

Rusia, care nu a anunţat niciun caz de infecţie pe teritoriul său, a trimis la sfârşitul lui august virusologi şi un laborator mobil în Guineea, să ajute în lupta împotriva epidemiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici