- Home
- Externe
- NEW YORK, (14.03.2014, 14:18)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia ar putea încasa miliarde de dolari dintr-un ajutor al UE, SUA şi FMI pentru Ucraina
Miliarde de dolari dintr-un eventual ajutor financiar acordat Ucrainei de către UE, FMI şi SUA vor ajunge aproape cu siguranţă în "cuferele" preşedintului rus Vladimir Putin, din cauza unei prevederi bizare în prospectul obligaţiunilor prin care Rusia a împrumutat guvernul de la Kiev.
Urmărește
1018 afișări
Preşedintele rus Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
O parte a banilor va ajunge cu siguranţă în Rusia ca plată pentru importurile de energie. Situaţia este însă mai complicată, întrucât acordul dintre cele două ţări privind împrumutul primit de Ucraina la sfârşitul anului trecut permite Rusiei să ceară plata anticipată, dacă Kievul primeşte o finanţare externă masivă, potrivit CNBC.
În decembrie, Putin s-a înţeles cu preşedintele ucrainean de la acel moment, Viktor Ianukovici, asupra unui împrumut de 15 miliarde de dolari. La momentul respectiv nu au fost anunţate alte detalii, decât că Rusia va acorda finanţarea cumpărând în tranşe obligaţiuni emise de partea ucraineană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Citeşte şi:
Rusia şi Ucraina au semnat un ACORD. Ucraina obţine un împrumut de 15 miliarde de dolari şi preţ redus la gaze cu o treime
Până în prezent a fost acordată o singură tranşă din împrumut, de 3 miliarde de dolari în decembrie, când Ianukovici era încă preşedinte. O a doua tranşă, programată pentru sfârşitul lunii februarie a fost blocată, după înlăturarea de la putere a preşedintelui pro-rus.
Obligaţiunile cumpărate de Rusia în decembrie au fost emise sub incidenţa legii britanice, fiind exclusiv în jurisdicţia instanţelor din Marea Britanie.
În prospectul emisiunii, a fost inclusă o prevedere ciudată dar crucială, care va avea un impact direct asupra banilor contribuabililor europeni şi americani, notează CNBC.
"Atât timp cât obligaţiunile rămân scadente, emitentul (Ucraina) se va asigura că volumul datoriei totale a statului şi datoriei garantate de stat nu va depăşi, în niciun moment, 60% din PIB anual al Ucrainei", se arată în prospect.
Ca urmare a acestei clauze, în momentul în care UE, FMI şi SUA vor acorda un împrumut semnificativ Ucrainei, ţara va depăşi pragul de îndatorare de 60% din PIB, iar obligaţiunile vândute Rusiei vor intra în default, permiţând guvernului rus să ceară plata imediat.
Ucraina nu va putea, cel mai probabil, să evite plata datoriei folosind noile fonduri primite de la UE, FMI şi SUA, întrucât instanţele britanice sunt foarte stricte în privinţa respectării termenilor obligaţiunilor, motiv pentru care sunt preferate de mulţi investitori la nivel global.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe