Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene. Oraşele şi locuitorii din Est se pregătesc pentru avansul ruşilor: „Trăim doar pentru ziua de azi. Nu ştim ce se va întâmpla mâine”

Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul mult mediatizatei contraofensive ucrainene din vara anului 2023, potrivit lui Pasi Paroinen, analist la Black Bird Group, un grup de voluntari cu sediul în Finlanda care analizează imaginile din satelit şi conţinutul social media din timpul războiului.

Urmărește
7046 afișări
Imaginea articolului Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene. Oraşele şi locuitorii din Est se pregătesc pentru avansul ruşilor: „Trăim doar pentru ziua de azi. Nu ştim ce se va întâmpla mâine”

Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensive ucrainene. Oraşele şi locuitorii din Est se pregătesc pentru avansul ruşilor: „Trăim doar pentru ziua de azi. Nu ştim ce se va întâmpla mâine”

Forţele Moscovei au revendicat 654 de kilometri pătraţi de la începutul acestui an, depăşind cei 414 kilometri pătraţi obţinuţi de Ucraina între 1 iunie şi 1 octombrie anul trecut, a declarat Paroinen. Rusia a câştigat 222 km pătraţi de teritoriu doar din 2 mai, a adăugat el.
 
Colonelul Pavlo Palisa, a cărui Brigadă 93 Mecanizată luptă în apropierea oraşului strategic cheie Chasiv Yar, a declarat că el crede că Rusia pregăteşte o ofensivă majoră pentru a rupe liniile ucrainene din est. Acesta a făcut ecoul comandantului forţelor terestre ucrainene, care a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca războiul să intre într-o fază critică în următoarele două luni, în timp ce Moscova încearcă să exploateze întârzierile persistente în aprovizionarea cu arme a Kievului.
 
„Fără îndoială, aceasta va fi o perioadă dificilă pentru forţele armate”, a declarat Palisa, adăugând că el crede că Kremlinul doreşte să captureze întreaga regiune industrială Donbas până la sfârşitul acestui an.

Oraşele ucrainene şi locuitorii se pregătesc pentru avansul ruşilor

Forţele ruseşti fac treptat incursiuni care ar putea ajunge să ameninţe mai multe oraşe mari din est, inclusiv Kostiantynivka, Druzhkivka, Kramatorsk şi Sloviansk, care servesc drept centre militare cheie pentru efortul de război al Kievului.
 
Unele câştiguri provoacă teamă în inima sutelor de mii de ucraineni care trăiesc în aceste oraşe din regiunea Doneţk, în timp ce inamicul se apropie tot mai mult.
 
„Trăim doar pentru ziua de azi. Nu ştim ce se va întâmpla mâine”, a declarat pentru Reuters Nina Shyshymarieva, o profesoară de 31 de ani, care stătea cu fiica ei mică în faţa unei biserici din Kostiantynivka, în timp ce artileria tună în depărtare.
 
Artileria rusească se află acum cu uşurinţă în raza de acţiune a Kostiantynivka; cea mai apropiată poziţie rusă la începutul anului 2024 se afla la aproximativ 20 km, potrivit hărţilor cu sursă deschisă care arată poziţiile schimbătoare de-a lungul liniei frontului. Acum se află la 14 km.
 
O mare parte din regiunea Doneţk, care împreună cu Luhansk formează zona extinsă a Donbasului, este bombardată zilnic.
 
Ruinele de case, blocuri de apartamente şi clădiri administrative sunt privelişti obişnuite în oraşe.
 
„Oriunde se apropie linia frontului, oamenii din acele locuri încearcă să plece cât mai repede posibil”, a declarat un lucrător umanitar.

Ajutorul occidental întârzie

Pentru comandantul ucrainean  Oleksandr Kozachenko, muniţia americană mult aşteptată nu poate veni suficient de repede, în timp ce el şi camarazii săi se luptă să ţină piept atacurilor ruseşti neîncetate.
 
Obuzierul M777 al unităţii sale, furnizat de SUA, care odinioară trăgea 100 de obuze pe zi asupra inamicului este acum adesea redus la mai puţin de 10.
 
„Este un lux dacă putem trage 30 de obuze”, a declarat acesta pentru Reuters.
 
SUA spune că se grăbeşte să trimită  muniţie şi arme în Ucraina, ca urmare a aprobării unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari de către Congres luna trecută. Şi Europa trimite armament, dar livrările par conform specialiştilor întârziate de aspecte de logistică şi neînţelegeri la nivelul ţărilor privind tipul şi cantitatea de armament.
 
În plus Rusia pare să fi primit un ajutor semnificativ privind obuzele din Coreea de Nord.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici