Rusia cere acces permanent la bazele scutului american antirachetă din Europa

Temerile Rusiei cu privire la scutul american antirachetă în Europa vor fi eliminate numai dacă ofiţerii ruşi vor avea în permanenţă acces la bazele scutului, a declarat marţi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Rusia cere acces permanent la bazele scutului american antirachetă din Europa

Rusia cere acces permanent la bazele scutului american antirachetă din Europa

Rusia consideră acest scut o ameninţare la adresa propriei securităţi, iar diferendul a deteriorat relaţiile dintre Moscova şi Washington până la nivelul din timpul Războiului Rece. Cu toate acestea Moscova a convenit să ia în considerare o serie de măsuri de restabilire a încrederii propuse de Washington.

"Din toate aceste propuneri ne interesează numai două lucruri: prezenţa permanentă a ofiţerilor noştri şi mijloace tehnologice adecvate de monitorizare (a activităţilor din baze)", a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei.

"Pentru noi este important să vedem secundă cu secundă în ce parte este orientat acest radar şi ce se întâmplă la baza din Cehia", a subliniat el, adăugând că acesta este un punct sensibil în negocierile cu Washingtonul.

"În propunerile pe care le-am primit (de la negociatorii americani) ... nu se menţionează prezenţa permanentă, se spune că ofiţerii pot fi staţionaţi la ambasadele Rusiei din Polonia şi Cehia", a explicat el. Lavrov a insistat că fără acces permanent la baze "întreaga schemă pentru furnizarea acestor măsuri de sporire a încrederii este fără valoare".

La rândul său, Tomas Pojar, adjunctul ministrului ceh de Externe a declarat că "o prezenţă permanentă nu va fi luată în considerare (...) Dacă ruşii chiar ţin la transparenţă, aceasta ar putea fi asigurată printr-o combinaţie de mai multe metode... Am oferit ofiţeri de legătură cu acces în baze".

SUA intenţionează să instaleze un radar în Cehia şi zece interceptoare de rachetă în Polonia, care să prevină atacurile din partea unor state ca Iran şi Coreea de Nord.

Moscova consideră însă că radarul va fi folosit pentru a monitoriza teritoriul rus şi vede în planul american o ameninţare la adresa echilibrului fragil de forţe din Europa.

Un summit informal între Vladimir Putin şi George W. Bush, la sfârşitul săptămânii trecute, a eşuat în a rezolva principalele divergenţe pe tema scutului, dar după întâlnire Putin s-a declarat convins că Washingtonul a auzit îngrijorarea Moscovei şi şi-a exprimat speranţa că o serie de măsuri adecvate de restabilire a încrederii vor contribui la atenuarea acestora.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici