Rusia cere Curţii de la Haga să respingă contestaţia privind genocidul din Ucraina

Rusia a cerut luni instanţei supreme a ONU de la Haga să respingă ceea ce a declarat că este un caz „iremediabil viciat” care contestă argumentul Moscovei potrivit căruia invazia în Ucraina a fost efectuată pentru a preveni un genocid, relatează Reuters.

Urmărește
648 afișări
Imaginea articolului Rusia cere Curţii de la Haga să respingă contestaţia privind genocidul din Ucraina

Rusia cere Curţii de la Haga să respingă contestaţia privind genocidul din Ucraina

Solicitarea Rusiei a fost făcută la începutul audierilor care se ocupă de jurisdicţia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

Moscova spune că Ucraina a folosit cazul ca o modalitate ocolitoare de a obţine o decizie privind legalitatea generală a acţiunii militare a Rusiei. Experţii spun că o hotărâre în favoarea Kievului nu ar opri războiul, dar ar putea avea un impact asupra viitoarelor plăţi de despăgubire.

Ucraina a intentat acţiunea la câteva zile după invazia rusă din 24 februarie anul trecut.

Kievul susţine că Rusia abuzează de dreptul internaţional, afirmând că invazia a fost justificată pentru a preveni un presupus genocid în estul Ucrainei.

Ucraina susţine că nu a existat niciun risc de genocid în estul Ucrainei, unde se luptă cu forţele susţinute de Rusia din 2014, şi că tratatul privind genocidul nu permite o invazie pentru a opri un presupus genocid.

Oficialii ruşi continuă să acuze Ucraina de comiterea unui genocid. Luni, Rusia a repetat acuzaţiile potrivit cărora „regimul rusofob şi neonazist de la Kiev” se foloseşte de Convenţia ONU privind genocidul din 1948, la care ambele ţări sunt parte, ca pretext pentru a „târî” un caz în faţa instanţei.

Audierile, care vor dura până la 27 septembrie, nu vor analiza fondul cauzei, ci se vor concentra pe argumente juridice privind jurisdicţia. Convenţia defineşte genocidul ca fiind crimele comise „cu intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios, ca atare”.

Agentul Rusiei la tribunal, Gennady Kuzmin a concluzionat că „poziţia juridică a Ucrainei este iremediabil greşită şi în contradicţie cu jurisprudenţa de lungă durată a acestei instanţe” şi a cerut judecătorilor să respingă cazul.

Marţi, Ucraina va prezenta argumente privind motivele pentru care instanţa are jurisdicţie pentru ca acest caz să continue. De asemenea, miercuri, instanţa va audia alte 32 de state, toate susţinând argumentul Ucrainei potrivit căruia instanţa are competenţa de a continua cazul. Ucraina a depăşit deja un obstacol, deoarece instanţa a decis în favoarea sa într-o decizie preliminară în acest caz în luna martie a anului trecut.

Pe baza acesteia, instanţa a ordonat Rusiei să înceteze imediat acţiunile militare în Ucraina.

Până în prezent, Rusia a ignorat ordinele CIJ de a înceta acţiunile sale militare, iar instanţa nu are nicio modalitate de a pune în aplicare deciziile sale, însă experţii spun că acestea ar putea avea implicaţii în ceea ce priveşte plata despăgubirilor după război.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici