Rusia cere UE să ancheteze cauzele care au condus la conflictul ruso-ucrainean pe tema gazelor

Gazprom a cerut Uniunii Europene să ancheteze cauzele care au stat la baza disputei energetice între Rusia şi Ucraina în ianuarie, care a lăsat milioane de consumatori europeni fără gaze, potrivit unui oficial al companiei, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

Urmărește
9 afișări

Aleksandr Medvedev, vicepreşedintele Gazprom, a declarat că dacă oficialii UE ar investiga atent cauzele disputei, dorinţa Ucrainei de a adera la UE ar fi pusă sub semnul întrebării.

"Un şantajist al tranzitului, care şantajează atât Rusia cât şi Europa, nu este cel mai potrivit candidat pentru aderarea la UE", a declarat acesta referindu-se la Ucraina. "O asemena investigaţie ar dovedi integritatea totală a Gazprom ca furnizor de gaze", a continuat el.

Medvedev a descris acordul Ucraina-UE privind investiţiile în sistemul ucrainean de transport al gazelor drept "un gest neprietenos şi iresponsabil din partea UE", a explicat acesta adăugând că Gazprom a investit peste 30 miliarde de dolari în reţeaua ucraineană de gaze, dar nu a fost implicată în acest acord.

"Din păcate, partenerul nostru ucrainean a preferat să se folosească de poziţia sa de monopol în tranzitul gazului rusesc către Europa pentru a şantaja", a insistat el.

Kievul şi Bruxelles-ul au semnat săptămâna trecută un acord privind modernizarea reţelei ucrainene de gaze, care datează din perioada sovietică, provocând o reacţie dură din partea Rusiei, care exportă cea mai mare parte a gazelor către Europa prin Ucraina.

Moscova a declarat anterior că a fost exclusă în mod deliberat din acest acord. Aceasta a amânat discuţiile interguvernamentale cu Kievul şi a ameninţat cu revizuirea relaţiilor energetice cu Uniunea Europană dacă interesele sale vor continua să fie neglijate.

Cu toate acestea liderul ucrainean a declarat luni că acordul de cooperare în domeniul gazului între ţara sa şi UE nu va duce la un nou "război al gazului" cu Rusia.

Victor Iuşcenko a declarat că acordul cu UE este menit să faciliteze şi să transparentizeze transportul gazelor.

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko a declarat în mod repetat că Rusia va avea un rol în modernizarea reţelei ucrainene de gaz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici