Aleksandr Medvedev, vicepreşedintele Gazprom, a declarat că dacă oficialii UE ar investiga atent cauzele disputei, dorinţa Ucrainei de a adera la UE ar fi pusă sub semnul întrebării.
„Un şantajist al tranzitului, care şantajează atât Rusia cât şi Europa, nu este cel mai potrivit candidat pentru aderarea la UE”, a declarat acesta referindu-se la Ucraina. „O asemena investigaţie ar dovedi integritatea totală a Gazprom ca furnizor de gaze”, a continuat el.
Medvedev a descris acordul Ucraina-UE privind investiţiile în sistemul ucrainean de transport al gazelor drept „un gest neprietenos şi iresponsabil din partea UE”, a explicat acesta adăugând că Gazprom a investit peste 30 miliarde de dolari în reţeaua ucraineană de gaze, dar nu a fost implicată în acest acord.
„Din păcate, partenerul nostru ucrainean a preferat să se folosească de poziţia sa de monopol în tranzitul gazului rusesc către Europa pentru a şantaja”, a insistat el.
Kievul şi Bruxelles-ul au semnat săptămâna trecută un acord privind modernizarea reţelei ucrainene de gaze, care datează din perioada sovietică, provocând o reacţie dură din partea Rusiei, care exportă cea mai mare parte a gazelor către Europa prin Ucraina.
Moscova a declarat anterior că a fost exclusă în mod deliberat din acest acord. Aceasta a amânat discuţiile interguvernamentale cu Kievul şi a ameninţat cu revizuirea relaţiilor energetice cu Uniunea Europană dacă interesele sale vor continua să fie neglijate.
Cu toate acestea liderul ucrainean a declarat luni că acordul de cooperare în domeniul gazului între ţara sa şi UE nu va duce la un nou „război al gazului” cu Rusia.
Victor Iuşcenko a declarat că acordul cu UE este menit să faciliteze şi să transparentizeze transportul gazelor.
Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko a declarat în mod repetat că Rusia va avea un rol în modernizarea reţelei ucrainene de gaz.