„Ancheta nu a stabilit niciun fapt obiectiv care să probeze că au fost comise infracţiuni împotriva lui Serghei Magniţki”, anunţă Comitetul rus de anchetă într-un comunicat.
În 11 martie, justiţia rusă a amânat din nou procesul postmortem pentru fraudă fiscală al juristului Serghei Magniţki, pentru data de 22 martie.
Tribunalul a acceptat o cerere din partea avocaţilor apărării, care au solicitat o amânare pentru a studia dosarul care conţine 60 de volume.
Avocaţii apărării au fost numiţi din oficiu, din cauza boicotării procesului de către familia juristului şi de către directorul fondului Hermitage Capital, britanicul William Browder, la rândul său inculpat şi judecat în lipsă, pentru că nu s-a mai întors în Rusia de la începerea cazului.
Procesul a fost amânat în numeroase rânduri în trecut, din cauza refuzului familiei Magniţki şi fondului Hermitage Capital de a participa la un proces „defăimător”.
Serghei Magniţki a murit la vârsta de 37 de ani într-o închisoare de la Moscova, în noiembrie 2009, după 11 luni de detenţie provizorie.
Juristul a fost arestat în 2008, după ce a denunţat o ecrocherie financiară în valoare de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro) pusă la cale de către oficiali din cadrul poliţiei şi fiscului în detrimentul statului rus şi fondului Hermitage Capital, potrivit lui.
Atunci, Magniţki a fost inculpat pentru fraudă fiscală chiar de către oficialii pe care el i-a denunţat, conform Hermitage.
Cazul a provocat un conflict diplomatic între Moscova şi Washington.
Congresul american a adoptat la sfârşiul lui 2012 o lege care interzice sejurul în Statele Unite pentru oficiali ruşi implicaţi în decesul juristului şi prevede confiscarea averilor lor.
Rusia a ripostat prin intermediul unei legi care îi sancţionează pe americanii responsabili de atingerea drepturilor cetăţenilor ruşi, apoi a adăugat, în decembrie, un text privind interzicerea adoptării copiilor ruşi de către americani.
Consiliul pentru Drepturile Omului de la Kremlin, o structură consultativă, a recunoscut, într-o expertiză fără efect juridic, că Serghei Magniţki a fost victima unor violenţe în închisoare şi a fost lipsit de îngrijiri medicale în mod intenţionat.
Dar ancheta oficială nu a reţinut aceste aspecte.
Singurul inculpat în acest caz, Dmitri Kratov, fostul director adjunct al închisorii Butîrka, din capitala rusă, a fost eliberat în decembrie.