- Home
- Externe
- MOSCOVA, (13.07.2015, 19:49)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia condamnă un test militar efectuat de SUA, denunţând pregătirea unui presupus atac atomic
Rusia a condamnat un test nuclear efectuat recent de armata americană, acuzând Statele Unite şi NATO că examinează posibilitatea lansării unui atac atomic pe teritoriul rus din ţări est-europene, informează site-ul agenţiei Sputnik.
Urmărește
10521 afișări
Rusia condamnă un test militar efectuat de SUA, denunţând pregătirea unui presupus atac atomic
Forţele Aeriene americane au efectuat pe 1 iulie un test militar în Deşertul Nevada, lansând o bombă nucleară inactivă dintr-un avion de vânătoare F-15E în Poligonul Tonopah. Dispozitivul nuclear testat - B61-12 - a fost creat în timpul Războiului Rece, iar acum este parte a unui program de prelungire a duratei de utilizare, a comunicat Pentagonul.
Controversatul test militar a atras reacţia vehementă a Rusiei. "Recentul test nuclear efectuat de Statele Unite reprezintă o provocare. Acţiunile întreprinse de Statele Unite în actualul context internaţional sunt provocatoare", a declarat luni Anatoli Antonov, adjunct al ministrului rus al Apărării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
"Suntem foarte preocupaţi de testul efectuat cu un avion de vânătoare de tip F-15E. Această situaţie ne face să credem că testul a fost efectuat pentru analizarea posibilităţii folosirii unei bombe nucleare B61-12 transportată de avioane militare NATO staţionate în Europa", a atras atenţia oficialul guvernamental rus.
"Testul militar confirmă intenţia Statelor Unite de a menţine în Europa arme nucleare care să poată fi lansate pe teritoriul Rusiei; în plus, se intenţionează maximizarea eficienţei acestor arme. Noi considerăm acest test o dovadă a reticenţei persistente a Statelor Unite de a coopta state NATO care nu au capabilităţi nucleare la misiuni comune care încalcă direct obligaţiile asumate în cadrul Tratatului de neproliferare nucleară", subliniază oficialul rus.
"Sub pretextul unei ameninţări fictive din partea Rusiei, Statele Unite nu doar că suplimentează capacităţile militare şi prezenţa în ţări NATO situate în apropierea frontierelor vestice ale Rusiei, dar modernizează şi arsenalul nuclear", concluzionează Antonov.
La începutul lunii iunie, Pentagonul a anunţat că analizează "în mod activ" posibilitatea de a folosi arme nucleare împotriva unor obiective din Rusia, ţară acuzată că nu respectă Tratatul INF, Moscova anunţând că urmăreşte cu atenţie informaţiile despre planul SUA de instalare a unor rachete nucleare în Europa şi în Asia. Administraţia Barack Obama analizează un plan care prevede instalarea de rachete nucleare în Europa şi Asia pentru a putea distruge ţinte nucleare pe teritoriul Rusiei. Mai precis, potrivit agenţiei Associated Press, Pentagonul analizează "în mod activ" posibilitatea folosirii armelor nucleare împotriva unor ţinte militare din Rusia, ca reacţie la presupusa încălcare de către Moscova a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat în anul 1987.
Rusia respinge acuzaţiile privind încălcarea INF prin testarea unor rachete de croazieră care au raza de acţiune între 500 şi 1.000 de kilometri. Associated Press a citat un fragment neclasificat al unui raport elaborat de generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major Interarme al Statelor Unite. Potrivit documentului, Pentagonul analizează trei modalităţi pentru contracararea Rusiei: instalarea sistemelor antirachetă în Europa pentru doborârea rachetelor ruse după lansare; atacuri cu arme convenţionale asupra unor obiective militare din Rusia; alte "capacităţi de contracarare", implicând atacuri cu rachete nucleare împotriva unor ţinte militare din Rusia. "Opţiunile merg atât de mult cât s-ar putea - fără a se spune explicit - în sensul îmbunătăţirii capacităţilor nucleare americane de a distruge ţinte militare pe teritoriul Rusiei", afirmau militare surse citate de AP.
Pe 15 iunie, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia va suplimenta cu 40 de rachete balistice intercontinentale (ICBM) arsenalul nuclear, începând de anul acesta. "Forţele nucleare ruse vor fi suplimentate în acest an cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, care vor putea distruge orice sistem de apărare antirachetă, chiar şi pe cele mai sofisticate din punct de vedere tehnic", a spus Putin.
Citeşte şi:
Vladimir Putin: Forţele nucleare ruse vor primi 40 de rachete balistice intercontinentale. REACŢIA NATO
În replică, Alianţa Nord-Atlantică a avertizat că decizia Rusiei de suplimentare a capacităţilor nucleare poate avea consecinţe "periculoase".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:45
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est
-
astăzi, 16:18
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public