Lavrov a precizat că, deocamdată, nu s-a ajuns la niciun acord cu Occidentul privind soarta Administraţiei Bashar al-Assad, aflată la putere în Siria, remarcând însă o schimbare de poziţie a ţărilor vestice după atentatele de la Paris şi după doborârea avionului de pasageri rus în Egipt.
Rusia continuă să ofere susţinere Administraţiei Bashar al-Assad, în timp ce Statele Unite cer o perioadă de tranziţie la finalul căreia regimul sirian să fie înlocuit.
„Sper că schimbarea de atitudine a colegilor noştri occidentali, care din nefericire s-a produs doar după aceste atacuri teroriste, să se extindă la toţi partenerii. Adevărata luptă cu reţeaua teroristă Stat Islamic poate începe abia după ce soarta lui Bashar al-Assad este clară. Din punctul meu de vedere, nu pot exista dubii că ar fi inacceptabil să fie puse precondiţii pentru unificarea operaţiunilor împotriva teroriştilor Stat Islamic”, a subliniat Lavrov.
Rusia şi Franţa au intensificat raidurile aeriene împotriva teroriştilor din Siria după atentatele de la Paris şi după doborârea avionului de pasageri rus în Egipt. Atacurile teroriste au fost revendicate de organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un „califat islamic”.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeste 250.000 de morţi.