Rusia denunţă o "provocare intenţionată" a României care va afecta grav relaţiile bilaterale şi cere explicaţii pentru interzicerea tranzitului avionului vicepremierului Dmitri Rogozin

Decizia României de a interzice tranzitul avionului în care era vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost o "provocare intenţionată" care a periclitat pasageri şi care va afecta "grav" relaţiile bilaterale, avertizează Ministerul rus de Externe, care prezintă o notă de protest şi cere explicaţii.

Urmărește
27985 afișări
Imaginea articolului Rusia denunţă o "provocare intenţionată" a României care va afecta grav relaţiile bilaterale şi cere explicaţii pentru interzicerea tranzitului avionului vicepremierului Dmitri Rogozin

Rusia denunţă o "provocare" a României care va afecta grav relaţiile şi aşteaptă explicaţii

"I-am transmis vineri o notă însărcinatului cu afaceri al României în Rusia în care exprimăm protestul puternic privind interdicţia de zbor decisă de România în cazul unui avion civil (...) care efectua o cursă normală pe ruta Moscova-Chişinău. Am evidenţiat faptul că 160 de pasageri au fost puşi în pericol şi nu au ajuns la timp la destinaţie", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

"Această acţiune nu i-a permis vicepremierului Dmitri Rogozin şi anturajului acestuia să ajungă în R.Moldova pentru întrevederea cu preşedintele Igor Dodon şi să participe la evenimentele organizate la împlinirea a 25 de ani de a începerea operaţiunii de pace din Transnistria", explică Ministerul rus de Externe.

"La Moscova, acest incident este considerat o provocare intenţionată care afectează grav relaţiile bilaterale", atrage atenţia Ministerul rus de Externe, cerându-le autorităţilor române să investigheze cazul şi să furnizeze explicaţii relevante părţii ruse.

Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, nu a primit vineri permisiunea de a tranzita spaţiul aerian al României pentru a ajunge în Republica Moldova. Aeronava tranzitase state membre ale Uniunii Europene precum Polonia, Slovacia şi Ungaria, dar nu i s-a permis survolarea României. Aeronava rusă alesese ruta Rusia-Belarus-Polonia-Slovacia-Ungaria-România-R.Moldova pentru a evita tranzitarea Ucrainei, stat cu care Moscova are o relaţie tensionată.

Dmitri Rogozin urma să se întâlnească vineri cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, şi cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski.

Dmitri Rogozin a denunţat interdicţia de survol decisă de România, acuzând autorităţile române de periclitarea vieţilor pasagerilor aflaţi în avionul cu care se deplasa, transmiţându-le autorităţilor române să se aştepte la o ripostă. "Autorităţile române au pus în pericol vieţile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei şi copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor!", a transmis Rogozin prin Twitter. Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chişinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines).

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a denunţat o campanie menită să distrugă relaţiile moldo-ruse, acuzând că un deputat român, Constantin Codreanu, a organizat protestele de la Aeroportul Chişinău faţă de vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Igor Dodon, un politician prorus, a avertizat, în contextul interdicţiei de survol impusă de România vicepremierului rus Dmitri Rogozin, că Partidul Democrat moldovean (aflat la guvernare) şi "unionişti" pregătesc pentru R.Moldova, cu susţinerea Occidentului, un scenariu de genul celui din Ucraina.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici