Rusia denunţă o tentativă de LOVITURĂ DE STAT în Ucraina: "Le cerem liderilor opoziţiei să înceteze vărsarea de sânge"

Rusia a denunţat, miercuri, o "tentativă de lovitură de stat" în Ucraina şi a declarat că le "cere liderilor opoziţiei" din această ţară să înceteze violenţele.

Urmărește
859 afișări
Imaginea articolului Rusia denunţă o tentativă de LOVITURĂ DE STAT în Ucraina: "Le cerem liderilor opoziţiei să înceteze vărsarea de sânge"

Rusia denunţă o tentativă de LOVITURĂ DE STAT în Ucraina: "Le cerem liderilor opoziţiei să înceteze vărsarea de sânge" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"În fond, este vorba despre o tentativă de lovitură de stat", a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat. "Partea rusă le cere liderilor (opoziţiei) să înceteze vărsarea de sânge în ţara lor, să reia fără întârziere dialogul cu puterea legitimă fără ameninţări sau ultimatumuri", a adăugat diplomaţia rusă.

O poziţie similară a fost exprimată şi de purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

El a confirmat pentru agenţia Ria Novosti că preşedintele Putin a discutat la telefon cu liderul ucrainean Viktor Ianukovici în noaptea de marţi spre miercuri, în condiţiile în care ciocnirile violente au provocat mai mulţi morţi la Kiev.

Într-o altă declaraţie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că preşedintele Putin nu îi dă sfaturi omologului său ucrainean.

"Preşedintele rus nu a dat niciodată sfaturi omologului său ucrainean asupra a ceea ce trebuie făcut sau ce nu trebuie făcut şi nu are intenţia să dea sfaturi nici pe viitor", a declarat Peskov, citat de agenţia Interfax.

Opoziţia din Ucraina l-a acuzat pe preşedintele Ianukovici că a urmat ordinele Kremlinului, după ce a refuzat, în noiembrie anul trecut, semnarea Acordului de Asociere cu UE, în favoarea apropierii de Moscova.

Preşedintele Ianukovici a avut la 7 februarie o întâlnire la Soci cu liderul rus, însă nu au fost făcute publice detalii referitoare la discuţiile dintre cei doi.

Precedenta întâlnire a avut loc la 17 decembrie la Moscova, când preşedintele Vladimir Putin a decis acordarea unui credit de 15 miliarde de dolari Ucrainei şi o importantă scădere a preţului pentru livrarea gazelor, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a renunţat la semnarea Acordului de Asociere cu UE.

"Ucraina este pentru Rusia un stat prieten şi frate, un partener strategic şi ne vom folosi toată influenţa pentru ca pacea şi calmul să revină în ţară", a declarat, la rândul său, Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

Diplomaţia rusă a apreciat, marţi, că intensificarea violenţelor din Ucraina reprezintă rezultatul politicii occidentalilor, pe care i-a acuzat că au susţinut opoziţia ucraineană împotriva puterii legitime de la Kiev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici