- Home
- Externe
- (24.12.2021, 20:10)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia denunţă presiunile Germaniei şi Statelor Unite privind gazoductul Nord Stream 2
Administraţia Vladimir Putin a criticat, vineri, ameninţările Germaniei şi ale Statelor Unite cu blocarea funcţionării gazoductului Nord Stream 2, cerând evitarea "dramatizării" situaţiei şi reiterând că nu intenţionează să atace Ucraina.
Urmărește
3536 afișări
Gazoductul Nord Stream 2 este folosit de Occident ca "element de negociere" şi instrument de a exercita presiuni asupra Rusiei, a acuzat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, într-un interviu acordat publicaţiei Meshdunarodnaja Schisn, informează agenţia DPA şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Nu este necesară nicio dramatizare, mai ales că nimeni nu va ataca Ucraina", a subliniat Serghei Riabkov. Liderii europeni "par a fi indiferenţi faţă de preţul gazelor. Sunt pregătiţi să scoată bani din buzunare pentru a demonstra solidaritatea transatlantică împotriva Rusiei", a subliniat Serghei Riabkov.
Criticile Rusiei intervin după ce Annalena Baerbock, noul ministru de Externe de la Berlin, a avertizat că un atac militar al Rusiei asupra Ucrainei ar atrage "consecinţe diplomatice şi economice semnificative", semnalând că ar putea fi blocat gazoductul Nord Stream 2, între Rusia şi Germania. Annalena Baerbock a precizat, într-un interviu acordat postului tv ZDF, că există un acord între Germania şi Statele Unite ca, "în cazul escaladării crizei, gazoductul să nu devină funcţional".
Vicepremierul rus Aleksandr Novak a declarat vineri că se aşteaptă ca gazoductul Nord Stream 2, care face legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, să primească autorizaţiile de funcţionare până la jumătatea anului viitor.
Statele Unite s-au opus constant gazoductului Nord Stream 2, dar Administraţia Joseph Biden a dispus anularea unor sancţiuni impuse unei companii europene, pentru a evita deteriorarea relaţiilor cu Germania şi cu Uniunea Europeană. Fostul preşedinte american Donald Trump a criticat frecvent proiectul gazoductului Nord Stream 2. Statele Unite susţin că vor reducerea dependenţei Europei de resursele energetice ruse. Moscova acuză Wahingtonul că vrea să vândă gaze în Europa. Uniunea Europeană a denunţat presiunile SUA.
Şi Ucraina a criticat gazoductul, argumentând că Rusia încearcă să evite exporturile de gaze spre Europa pe teritoriul ucrainean. Serhij Makohon, directorul general al Operatorului de Transport al Gazelor Naturale din Ucraina (GTSOU), a afirmat joi că reţeaua energetică ucraineană rămâne principala alternativă la gazoductul Nord Stream 2. "În istoria tranzitului de gaz ucrainean nu au existat niciodată probleme tehnice. Suntem pregătiţi să suplimentăm cu 100 de miliarde de metri cubi de gaz tranzitul spre Uniunea Europeană", a afirmat Serhij Makohon, potrivit publicaţiei germane Die Welt.
În iulie, cancelarul german de la acea vreme, Angela Merkel, a admis, după întrevederea cu preşedintele SUA, Joseph Biden, că evaluările privind gazoductul sunt "diferite", dar a subliniat că Ucraina va rămâne o ţară de tranzit a gazului natural. "Am vorbit şi despre Rusia şi Ucraina şi, în acest context, şi despre proiectul Nord Stream 2; avem evaluări diferite despre ce presupune acest proiect, dar vreau să spun foarte clar că ideea noastră este şi rămâne că Ucraina va fi în continuare o ţară de tranzit a gazului natural, că Ucraina, la fel ca orice altă ţară din lume, are dreptul la integritate teritorială, tocmai de aceea suntem implicaţi în procesul de pace de la Minsk; vom rămâne activi pentru a ne asigura că Rusia respectă dreptul Ucrainei de a fi în continuare ţară de tranzit; deci, Nord Stream 2 este un proiect alternativ, nu va înlocui tranzitul de gaze prin Ucraina", a subliniat Angela Merkel în iulie.
În vara anului 2020, 24 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2, iar Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei. Comisia Europeană a explicat că "a fost o acţiune informală la care statele membre s-au putut ralia pe bază de voluntariat". Ameninţările SUA cu sancţiuni "se înscriu într-o tendinţă mai largă, una îngrijorătoare", a explicat atunci un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Germania a respins ameninţările Administraţiei Donald Trump asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, subliniind că vrea intensificarea suveranităţii Uniunii Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20