Rusia deţine arme secrete ce pot provoca cutremure?

  • Ce sunt armele geomagnetice şi cum funcţionează
  • Ce dovezi există că Rusia a dezvoltat şi a folosit astfel de arme în trecut şi în prezent
  • Ce consecinţe are folosirea armelor geomagnetice asupra mediului, sănătăţii umane şi securităţii globale
Urmărește
4634 afișări
Imaginea articolului Rusia deţine arme secrete ce pot provoca cutremure?

Autor foto- Ingmar Runge, Wikipedia Commons

Ce sunt armele geomagnetice

Armele geomagnetice sunt mijloace de modificare a mediului înconjurător în scopuri militare, care pot provoca distrugeri masive asupra populaţiei şi infrastructurii unei ţări ţintă.

Potrivit Wikipedia,  o armă tectonică este un dispozitiv sau un sistem ipotetic care ar putea declanşa cutremur, erupţii vulcanice sau alte evenimente seismice în anumite locuri prin interferarea cu procesele geologice naturale ale Pământului.

A fost definită în 1992 de către Aleksey Vsevolodovich Nikolayev, membru corespondent al Academiei Ruse de Ştiinţe : „O armă tectonică sau seismică ar fi utilizarea energiei tectonice acumulate din straturile mai adânci ale Pământului pentru a induce un cutremur distructiv”.

El a adăugat că „să-şi stabilească obiectivul de a provoca un cutremur este extrem de îndoielnic”. Deşi nu se ştie că nu a fost construit un astfel de dispozitiv, armele tectonice au apărut ocazional ca dispozitive de complot în operele de ficţiune.

Roger Clark, lector de geofizică la Universitatea Leeds,  a declarat pentru revista Nature în 1996, că au existat două programe secrete sovietice, „Mercur” şi „Volcano”, care vizează dezvoltarea unei „arme tectonice” care ar putea a declanşat cutremure de la mare distanţă prin manipularea electromagnetismului.

Potrivit Nature, aceste programe erau „cunoscute în mod neoficial geofizicienilor occidentali de câţiva ani”. 

Programul Mercur a început în 1987, trei teste fiind efectuate în Kârgâzstan, iar ultimul test al Vulcanului a avut loc în 1992.

Conceptul de război geofizic a apărut în perioada Războiului Rece, când marile puteri au încercat să dezvolte tehnologii capabile să declanşeze sau să influenţeze fenomene naturale precum uragane, cutremure, tsunami sau erupţii vulcanice.

În prezent, există suspiciuni că Rusia ar deţine astfel de arme şi ar le folosi pentru a-şi intimida sau destabiliza adversarii geopolitici. În acest articol, vom analiza ce sunt armele geomagnetice, cum funcţionează, ce efecte au şi ce rol joacă în strategia militară a Rusiei.

Secretarul american al Apărării William S. Cohen , a spus la 28 aprilie 1997 la Conferinţa privind terorismul, armele de distrugere în masă şi strategia SUA, Universitatea din Georgia: „Alţii se implică chiar şi într-un tip de eco-terorism prin care pot modifica clima, pot declanşa cutremure, erupţii vulcanice  de la distanţă prin utilizarea undelor electromagnetice”.

Există dovezi că Rusia foloseşte arme geomagnetice? 

Nu există o metodă sigură şi infailibilă de a verifica dacă Rusia foloseşte arme geomagnetice, deoarece acestea pot fi confundate cu fenomene naturale sau cu alte surse de perturbare a câmpului magnetic terestru.

Totuşi, unele posibile indicii ar putea fi:

  • Anomalii sau variaţii neobişnuite ale intensităţii şi direcţiei câmpului magnetic în zonele vizate sau învecinate
  • Corelaţii temporale sau spaţiale între activitatea militară sau politică a Rusiei şi apariţia unor fenomene extreme sau neaşteptate, cum ar fi uragane, cutremure, tsunami sau erupţii vulcanice
  • Dovezi geologice sau paleomagnetice ale unor inversiuni sau schimbări rapide ale polarităţii câmpului magnetic în trecut

Aceste indicii nu sunt suficiente pentru a dovedi existenţa sau utilizarea armelor geomagnetice, dar pot fi folosite pentru a declanşa suspiciuni sau pentru a iniţia investigaţii mai aprofundate.

De asemenea, este posibil ca Rusia să folosească tehnici de camuflare sau de contracarare a efectelor armelor geomagnetice, pentru a evita detectarea sau atribuirea lor.

Programul secret al Uniunii Sovietice - scurt istoric 

Există indicii că Uniunea Sovietică a dezvoltat arme geomagnetice în timpul Războiului Rece, ca parte a eforturilor sale de a contracara superioritatea nucleară a Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

Unele dintre proiectele sovietice care ar fi vizat modificarea câmpului magnetic terestru sau a altor fenomene naturale sunt:

  • Proiectul Duga, care a constat în construirea unor antene gigantice pentru a emite unde radio de mare putere în ionosferă, cu scopul de a detecta lansările de rachete balistice intercontinentale sau de a perturba comunicaţiile şi radarele inamice
  • Proiectul Sura, care a fost un centru de cercetare ionosferică situat lângă oraşul Nijni Novgorod, şi care a folosit un sistem de antene pentru a transmite unde radio de înaltă frecvenţă în ionosferă, cu scopul de a studia efectele asupra propagării undelor electromagnetice sau asupra vremii 

Aceste proiecte nu au fost recunoscute oficial ca arme geomagnetice de către autorităţile sovietice, dar au stârnit suspiciuni şi controverse în rândul comunităţii internaţionale, care le-a considerat ca posibile ameninţări la adresa securităţii globale sau la adresa mediului.

Ce impact pot avea armele geomagnetice asupra mediului, sănătăţii umane şi securităţii globale? 

Armele geomagnetice pot avea un impact negativ asupra mediului, securităţii globale şi sănătăţii umane, în funcţie de intensitatea şi frecvenţa lor de utilizare.

  • Perturbarea câmpului magnetic terestru, care protejează planeta de radiaţiile solare şi de particulele energetice din spaţiu. Acest lucru ar putea afecta funcţionarea sateliţilor, a comunicaţiilor radio, a navigaţiei şi a altor tehnologii care depind de câmpul magnetic.
  • Declanşarea sau amplificarea unor fenomene naturale extreme, cum ar fi uragane, cutremure, tsunami sau erupţii vulcanice. Acest lucru ar putea provoca distrugeri masive asupra populaţiei şi infrastructurii unei ţări ţintă sau a altor zone afectate indirect.
  • Creşterea riscului de conflicte militare sau politice între statele care posedă sau sunt suspectate de a folosi arme geomagnetice. Acest lucru ar putea duce la escaladarea tensiunilor şi la ameninţarea stabilităţii şi securităţii globale.
  • Expunerea la niveluri ridicate de radiaţii electromagnetice sau ionizante, care pot avea efecte nocive asupra sănătăţii umane şi animale. Acest lucru ar putea cauza boli, malformaţii, cancer sau moarte.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici