Un proiect de lege a împărţit francezii în două tabere, pro şi contra. E vorba despre o problemă cât se poate de concretă, legată de modul în care imaginile cu poliţişti sunt puse în circulaţie în mediul online şi nu numai. Astfel, se cere ca circularea de materiale în care apar chipurile poliţiştilor să devină un act ilegal.
Pentru comiterea unei asemenea infracţiuni, pedeapsa maximă propusă este de un an de închisoare. De asemenea, se cere achitarea unei amenzi de 45.000 de euro.
Susţinătorii proiectului de lege spun că ofiţerii de poliţie şi familiile lor au nevoie de protecţie împotriva hărţuirii fizice şi online atunci când sunt în afara serviciului, arată Reuters. În schimb, oponenţii spun că legea ar duce la limitarea libertăţii jurnaliştilor şi ar îngreuna tragerea la răspundere a poliţiei pentru abuzuri cum ar fi utilizarea excesivă a forţei.
În Piaţa Trocadero din vestul Parisului, activişti pentru drepturile omului, sindicalişti şi jurnalişti au scandat „Toată lumea vrea să filmeze poliţia!” şi „Libertate!”, chiar sub ochii oamenilor legii.
Mulţi manifestanţi au purtat celebrele „veste galbene”, simbol al valului de proteste anti-guvernamentale care au tulburat Franţa în urmă cu doi ani.
Demonstraţii similare au fost planificate şi în alte oraşe din Franţa, precum Marsilia, Lille, Montpellier, Rennes, Saint-Etienne şi Nisa.
Marţi, doi jurnalişti au fost reţinuţi în urma unui protest violent, în timp ce parlamentarii din cadrul Adunării Naţionale începeau să dezbată proiectul de lege susţinut de partidul preşedintelui Emmanuel Macron şi de aliaţii săi parlamentari.
Proiectul de lege a trecut de prima lectură vineri, iar o a doua lectură va avea loc marţi. Ulterior, proiectul va ajunge în Senat, pentru dezbateri suplimentare înainte de a putea deveni lege.
Un amendament elaborat de Guvern şi aprobat vineri a modificat articolul în cauză, cu numărul 24, pentru a adăuga sintagma „fără a prejudicia dreptul la informare”.
Premierul Jean Castex a declarat că astfel „vor fi eliminate orice ambiguităţi cu privire la intenţia de a garanta respectarea libertăţilor publice, protejându-i în acelaşi timp mai bine pe cei care asigură protecţia populaţiei”.
Immense foule à #Paris cette après midi: des milliers de personnes sont rassemblées pour dire NON à la loi #PPLSecuriteGlobale #Macron pic.twitter.com/pGqjiFgZCt
— Le Général ? (@_LE_GENERAL) November 21, 2020