Rusia foloseşte din nou delfini special antrenaţi pentru a-şi apăra bazele militare
Rusia va folosi din nou animalele marine, în special delfinii, pentru apărarea bazelor sale militare, o practică abandonată după dezmembrarea Uniunii Sovietice, relatează marţi cotidianul rus Izvestia.
Rusia foloseşte din nou delfini special antrenaţi pentru a-şi apăra bazele militare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit cotidianului, reluarea acestei activităţi are legătură cu decizia Pentagonului de a asigura, începând cu 2010, apărarea submarinelor sale nucleare cu ajutorul delfinilor şi al leilor de mare în regiunea Kitsap (statul Washington).
"Am vrea ca animalele noastre să acţioneze în aceeaşi manieră cu leii de mare americani", a declarat directorul Institutului de biologie marină din Murmansk, Ghenadi Matimov, pentru cotidianul Izvestia.
Cu ajutorul "leilor de mare americani se plasează mine pe instalaţii, se filmează fundul mării inamice şi se înregistrează radiaţiile", a precizat cercetătorul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Ghenadi Matimov antrenează în prezent 10 specii pentru a localiza mine, a plasa obiecte pe suprafeţe şi a-i ajuta pe scafandri. Aceştia vor fi capabili de asemenea să ucidă un inamic dacă li se ordonă să facă acest lucru, notează Izvestia.
Cercetătorul a refuzat să dezvăluie exerciţiile la care sunt supuşi "elevii" săi. Programul de antrenare a animalelor marine trebuie să rămână strict secret, ca în perioada sovietică, potrivit cotidianului.
Practica antrenării mamiferelor marine pentru apărare militară a fost folosită de americani în timpul celui de-Al doilea Război Mondial, aminteşte ziarul.
Succesul american i-a determinat pe sovietici să recurgă la rândul lor la animale marine pentru a-şi apăra bazele militare, în special cele de la Sevastopol (Ucraina), de la Marea Neagră.
Din lipsă de fonduri, s-a renunţat la această practică în urma dezmembrării blocului sovietic.
Cercetările lui Ghenadi Matimov sunt finanţate de Academia rusă de ştiinţe şi de Marina rusă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO