Rusia foloseşte noua relaţie cu Ucraina pentru a-şi reafirma influenţa asupra R.Moldova

Rusia pare să folosească noua sa relaţie cu Ucraina pentru a-şi reafirma influenţa asupra Republicii Moldova, o fostă republică sovietică, comentează RFE/RL în pagina electronică.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Rusia foloseşte noua relaţie cu Ucraina pentru a-şi reafirma influenţa asupra R.Moldova

Preşedinţii rus, Dmitri Medvedev, şi ucrainean, Viktor Ianukovici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia îşi demonstrează puterea în problema Transnistriei, arătând (Republicii) Moldova, dar şi Statelor Unite şi Uniunii Europene, că ea este cea care hotărăşte cum va fi soluţionată problema transnistreană", a declarat Vlad Spînu, un reprezentant al Fundaţiei Moldova, cu sediul la Washington. Spînu afirmă că în pofida faptului că declaraţia este scrisă în termeni vagi, pentru a părea neutră şi că ar susţine formatul actual al negocierilor, aceasta este îndreptată împotriva Guvernului moldovean.

Preşedinţii rus, Dmitri Medvedev, şi ucrainean, Viktor Ianukovici, au cerut, într-o declaraţie comună, prezentată cu ocazia vizitei preşedintelui rus la Kiev, la 17 mai, ca regiunii proruse transnistrene să-i fie acordat de urgenţă un "statut special". Încălcând practicile diplomatice, declaraţia se referă la Transnistria şi la Republica Moldova ca la două entităţi diferite, lucru interpretat de unii analişti drept o recunoaştere oficială a regiunii separatiste din Republica Moldova.

Un alt analist, Anneli Ute Gambanyi, din cadrul Institutului german pentru Probleme Internaţionale şi de Securitate, cu sediul în Berlin, este de aceeaşi părere cu Spînu, afirmând că Moscova vrea să se folosească de Transnistria pentru a se amesteca în afacerile interne ale Republicii Moldova şi a-şi menţine prezenţa militară în regiune. "Mingea este acum în terenul Uniunii Europene, dar mai ales a Statelor Unite", a declarat Gabanyi. "Vom vedea dacă vor fi capabili să aibă o poziţie fermă, şi cum va reacţiona Rusia la aceasta", a continuat ea.

Premierul moldovean, Vlad Filat a răspuns declaraţiei lui Medvedev şi a lui Ianukovici afirmând că "orice participare activă" a mediatorilor este binevenită, dar cerând Rusiei să ajute la soluţionarea conflictului prin retragerea trupelor sale din Transnistria. De asemenea, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, şi-a exprimat, într-un comunicat susţinerea faţă de "principiile fundamentale ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale" ale Republicii Moldova.

Însă, experţii susţin că, în opinia moldovenilor, Occidentul este mai degrabă interesat de o ameliorare a relaţiilor cu Rusia, din considerente energetice, decât de posibile tensiuni cu Moscova, în încercarea de a proteja valori pe care le împărtăşeşte cu foste republici sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici