- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia încearcă să epuizeze apărarea aeriană a Ucrainei, afirmă un oficial al Pentagonului
Intensificarea atacurilor cu rachete ale Rusiei în Ucraina este parţial concepută pentru a epuiza rezervele de apărare antiaeriană ale Kievului şi pentru a obţine în cele din urmă dominaţia asupra cerului ţării, a declarat sâmbătă un înalt oficial al Pentagonului, citat de Reuters.
În ultima săptămână, Rusia a lovit cu rachete oraşe din Ucraina, într-unul dintre cele mai puternice valuri de atacuri cu rachete de când Moscova a început invazia, în urmă cu aproape nouă luni.
Ucraina spune că atacurile au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic ucrainean, creând un potenţial dezastru umanitar într-un moment în care se instalează iarna.
Colin Kahl, cel mai important consilier politic al Pentagonului, a avertizat că Moscova speră, de asemenea, să epuizeze apărarea aeriană ucraineană, care a împiedicat până acum armata rusă să stabilească dominaţia cerului deasupra Ucrainei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Ei încearcă cu adevărat să copleşească şi să epuizeze sistemele de apărare aeriană ucrainene", a declarat Kahl reporterilor în timpul unei călătorii în Orientul Mijlociu. "Ştim care este teoria rusă a victoriei şi ne angajăm să ne asigurăm că nu va funcţiona, asigurându-ne că ucrainenii primesc ceea ce au nevoie pentru a-şi menţine viabilitatea apărării aeriene."
În urma invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie, experţii militari occidentali se aşteptau pe scară largă ca armata rusă să încerce să distrugă imediat forţele aeriene şi apărarea aeriană a Ucrainei. Acesta este un element central al strategiei militare moderne, permiţând un sprijin mai bun pentru forţele terestre care avansează.
În schimb, trupele ucrainene cu rachete sol-aer şi alte mijloace de apărare aeriană au reuşit să ameninţe avioanele ruseşti.
Acest eşec critic şi timpuriu a fost un element central al problemelor Rusiei în Ucraina, în timp ce aceasta îşi continuă invazia eşuată, cu costuri enorme în vieţi şi echipamente militare.
"Cred că unul dintre lucrurile care probabil i-a surprins cel mai mult pe ruşi este cât de rezistentă a fost apărarea aeriană a Ucrainei de la începutul acestui conflict", a declarat Kahl. "În mare parte, acest lucru se datorează ingeniozităţii şi isteţimii ucrainenilor în a-şi menţine sistemele de apărare aeriană viabile. Dar se datorează, de asemenea, şi faptului că Statele Unite şi alţi aliaţi şi parteneri au oferit un sprijin extraordinar", a spus el.
Săptămâna trecută, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a axat pe aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană în cadrul unei reuniuni virtuale pe care a găzduit-o de la Pentagon. Aliaţii Ucrainei au furnizat totul, de la sisteme vechi din epoca sovietică la sisteme mai moderne, occidentale.
Pentru Statele Unite, aceasta include sistemele de apărare aeriană NASAMS, furnizate recent de SUA, despre care Pentagonul spune că până acum au avut o rată de succes de 100% în Ucraina, interceptând rachete ruseşti.
"Am făcut tranziţia ucrainenilor către echipamentul standard NATO pe toată linia, dar nu în ultimul rând către sistemele de apărare aeriană precum NASAM", a declarat Kahl.
Statele Unite au furnizat Ucrainei peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger, împreună cu sisteme de contra-artilerie şi radare de supraveghere aeriană.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO