- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia nu s-a prezentat la audierile Curţii Internaţionale de Justiţie privind războiul din Ucraina
Rusia a boicotat luni audierile de la cea mai înaltă instanţă a ONU, în timpul cărora Ucraina solicită o ordonanţă de urgenţă pentru oprirea ostilităţilor, argumentând că Moscova a aplicat în mod eronat legea genocidului pentru a-şi justifica invazia, scrie Reuters.
Audierile au început la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) fără ca Rusia să fie reprezentată legal.
"Faptul că locurile Rusiei sunt goale ete grăitor. Ei nu se află aici, în această instanţă de judecată: sunt pe un câmp de luptă, purtând un război agresiv împotriva ţării mele", a declarat emisarul ucrainean Anton Korynevych.
El a îndemnat Rusia să "depună armele şi să prezinte dovezile".
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Instanţa a declarat că regretă neprezentarea Rusiei.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Olanda nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că "acţiunea militară specială" a Rusiei este necesară "pentru a proteja oamenii care au fost supuşi la intimidare şi genocid" - adică cei a căror primă sau unică limbă este rusa - în estul Ucrainei.
Ucraina a declarat luni că afirmaţia Rusiei este lipsită de fundament şi că presupusul genocid din estul Ucrainei este "inexistent".
Cazul se concentrează pe interpretarea unui tratat din 1948 privind prevenirea genocidului, semnat de ambele ţări. Tratatul desemnează CIJ drept for de soluţionare a litigiilor dintre semnatari.
Ucraina a declarat luni că Moscova încalcă şi abuzează de convenţia privind genocidul, folosindu-se de aceasta ca justificare pentru război.
"Rusia trebuie oprită, iar instanţa are un rol de jucat în oprirea ei", le-a spus Korynevych judecătorilor, în timp ce le cerea acestora să impună măsuri de urgenţă.
CIJ este cea mai înaltă instanţă de soluţionare a litigiilor dintre state şi, deşi cazurile de acolo durează de obicei ani de zile, aceasta are o procedură rapidă pentru a examina cererile de "măsuri provizorii", cum ar fi cele solicitate de Ucraina.
Curtea poate dispune măsuri provizorii pentru a preveni agravarea unei situaţii înainte de a examina chestiuni fundamentale, cum ar fi competenţa sau fondul unui caz.
De obicei, dar nu întotdeauna, ţările urmează dispoziţiile instanţei, care sunt obligatorii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 03:00
-
astăzi, 02:44
Bihor. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I: Kelemen Hunor a câştigat judeţul