„Informaţiile noastre menţionează opt morţi” în regiunea Volgograd, situată la 1.000 de kilometri sud-est de Moscova, a anunţat la sfârşitul după-amiezii Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. Un bilanţ precedent menţiona cinci morţi.
În plus, 800 de clădiri, dintre care jumătate sunt case, au fost distruse de flăcări, lăsând fără locuinţă circa 1.000 de persoane, potrivit departamentului local al ministerului, citat de agenţiile ruse.
Vineri seara, pompierii reuşiseră să controleze situaţia: „ultimul incendiu din regiunea Volgograd a fost stins la ora 17.50 (16.50 ora României), în satul Rudnia”, a anunţat Ministerul pentru situaţii de urgenţă, citat de agenţia Interfax.
La Togliatti – important oraş industrial din bazinul Volga, situat tot la o mie de kilometri de Moscova, dar mai la nord – a fost decretată în noaptea de joi spre vineri stare de urgenţă, din cauza apropierii incendiilor de această aglomerare urbană.
Incendiile de vegetaţie se întind pe „aproximativ 200 de hectare” la periferia oraşului Togliatti, a declarat, pentru RIA Novosti, primarul Anatoli Puşkov.
În această regiune, incendiile de pădure au provocat închiderea în mai multe locuri a şoselei federale care leagă Moscova de Celiabinsk (Ural), potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.
Incendiile au reapărut şi în regiunea Saratov, la 720 de kilometri est de Moscova, unde 30 de clădiri, dintre care 20 de case de locuit, au fost distruse, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului local pentru Situaţii de Urgenţă, citat de RIA Novosti. Acesta a subliniat însă că în regiune nu a fost înregistrată nici o victimă.
În condiţiile unei răciri a vremii la Moscova, după canicula fără precedent din această vară, temperaturile se situau în ultimele zile în jurul valorii de 40 de grade Celsius în regiunile afectate de incendii, potrivit surselor citate.
Incendiile de pădure din Rusia au devastat în această vară aproximativ un milion de hectare de pădure, au distrus sate întregi şi au provocat moartea a circa 50 de persoane, potrivit bilanţurilor oficiale.
Incendiile au ameninţat şi mai multe centrale nucleare importante, printre care cea de la Sarov, la aproximativ 500 de kilometri est de Moscova.
Starea de urgenţă a fost anulată la 23 august în ultima din cele şapte regiuni din partea de vest a ţării unde fusese decretată.