Rusia, pregătită livreze Armeniei sisteme de rachete balistice Iskander-M

Rusia negociază un contract cu armata din Armenia prin care să-i furnizeze sisteme de rachete balistice tactice cu rază scurtă de acţiune de tip Iskander-M, a declarat o sursă militară, iar armamentul urmează să fie livrat în 2016, relatează agenţia rusă de stat Tass în pagina electronică.

Urmărește
1394 afișări
Imaginea articolului Rusia, pregătită livreze Armeniei sisteme de rachete balistice Iskander-M

Rusia, pregătită livreze Armeniei sisteme de rachete balistice Iskander-M (Imagine: HEPTA)

Furnizarea de armament - în special a unor rachete cu rază lungă de acţiune - foştilor sateliţi sovietici, relevă intenţia Moscovei de a continua să influenţeze Europa de Est şi de a se extinde militar într-o Europă mai dezbinată ca niciodată din cauza războiului din Ucraina.

"Contractul nu a fost semnat, negocierile sunt în curs", a declarat sursa citată de Tass.

"Toate informaţiile despre asemenea contracte sunt secrete", a adăugat aceeaşi sursă.

Biroul de proiectare şi construcţii de maşini (Konstruktorskoie Biuro Maşinostroienia, KBM), principalul producător al sistemelor de tip Iskander, a anunţat anterior că aceste sisteme nu vor fi exportate înainte de 2016, precizând că au fost introduse pe o "listă de produse" care urmează să fie vândute în străinăttate.

Kazahstanul şi-a exprimat intenţia, la sfârşitul anului trecut, să achiziţioneze anumitor versiuni ale sistemului Iskander.

O delegaţie din Arabia Saudită a vizita în iunie târgul de armament Armata-2015, la Moscova, pentru a negocia o eventuală achiziţionare a acestui tip de rachete balistice.

Rusia - care a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în aprilie 2014 şi s-a implicat ulterior în războiul din estul Ucrainei - a amplificat tensiunile între Est şi Occident, bazându-se pe loialitatea unor foste republici sovietice precum Armenia şi Belarus.

Vânzările de armament oferă Moscovei o adevărată gură de aer, în contextul sancţiunilor care i-au fost impuse de către Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) din cauza implicării în criza ucraineană şi care adâncesc recesiunea din Rusia. Ieftinirea petrolului, în cursul acestui an, a afectat dur puterea de cumpărare a Moscovei.

În afară de contractele din Europa, Moscova îşi vinde echipamentele unor clienţi ca India, Pakistanul, China şi Iranul, spre nemulţumirea Washingtonului şi Bruxelles-ului, care negociază în prezent o anulare a sancţiunilor financiare impuse Teheranului în schimbul unei limitări a programului nuclear iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici