- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia preia preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU. Noua politică externă a Kremlinului contestă Occidentul
- Fiecare dintre cei 15 membri ai consiliului preia preşedinţia timp de o lună, pe un model rotativ.
- Ultima dată când Rusia a avut preşedinţia, în februarie 2022, a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.
- Asta înseamnă că Consiliul de Securitate este condus de o ţară al cărei preşedinte este supus unui mandat internaţional de arestare pentru presupuse crime de război.
- Curtea Penală Internaţională, care nu este o instituţie ONU, a emis mandatul pentru Vladimir Putin luna trecută.
FOTO Simona Chirciu
Document de 42 de pagini
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat noua strategie de politică externă pentru Rusia, menită să reducă „dominaţia” occidentală şi să identifice China şi India ca parteneri cheie pentru viitor. Noul document cimentează ruptura profundă dintre Rusia şi Occident cu privire la ofensiva Moscovei în Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Documentul susţine că „Federaţia Rusă intenţionează să acorde prioritate eliminării vestigiilor de dominaţie a Statelor Unite şi a altor ţări ostile în politica mondială”. Termenul „ţări ostile” este folosit de Rusia pentru a se referi la acele ţări, în special din Europa şi America de Nord, care au condamnat campania militară a Moscovei în Ucraina şi au adoptat sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse.
Documentul de 42 de pagini, care a fost postat pe site-ul Kremlinului, spunea că Rusia va urmări „să creeze condiţiile pentru ca orice stat să respingă scopurile neocoloniale şi hegemonice”. Anunţând documentul la o reuniune a Consiliului de Securitate, Putin a spus că sunt necesare actualizări ale strategiei de angajament a Rusiei pe scena globală din cauza „schimbărilor radicale” din lume.
Rusia a identificat legăturile cu China şi India ca fiind esenţiale şi a subliniat importanţa „aprofundării legăturilor şi a coordonării cu centrele suverane şi prietenoase ale puterii şi dezvoltării globale situate pe continentul eurasiatic”.
Documentul descrie, de asemenea, Rusia ca o „civilizaţie de stat” însărcinată cu apărarea a ceea ce ea numeşte o „lume rusească” a culturilor înrudite pe continentul eurasiatic.
Conceptul de „lume rusă” este folosit de Kremlin pentru a-şi justifica acţiunile în Ucraina sub pretenţia de a apăra minoritatea rusofonă a ţării.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20