Rusia: Prezenţa militarilor turci pe teritoriul Irakului este inacceptabilă/Reacţia Turciei: Nu va mai trimite trupe în Irak, dar nu retrage militarii turci din ţară
„Prezenţa ilegală a unor militari turci în Irak, în apropierea oraşului Mosul, reprezintă o sursă majoră de tensiuni”, a transmis Ministerul rus de Externe.
„Turcia a trimis trupe fără a cere permisiunea Guvernului de la Bagdad. Considerăm această prezenţă militară drept inacceptabilă”, a subliniat Moscova.
Relaţiile dintre Rusia şi Turcia sunt tensionate după ce armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus, la frontiera turco-siriană.
Turcia nu va mai trimite trupe în Irak, dar nu va retrage militarii turci din ţară
Turcia a oprit deportarea de trupe în nordul Irakului, dar nu va retrage militarii aflaţi deja pe teritoriul irakian, a anunţat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, după ce oficialii irakieni au acordat un ultimatul Turciei în acest sens, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.
Turcia a trimis vinerea trecută 130 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic (SI), în apropiere de oraşul Mosul, aflat sub controlul membrilor SI.
Bagdadul a cerut sâmbătă retragerea imediată a unui batalion de trupe turce din nordul Irakului, denunţând o „incursiune” şi o încălcare a suveranităţii sale, acordând Turciei un ultimatum de 48 de ore.
Într-o convorbire telefonică purtată, luni, cu omologul său irakian, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a reiterat respectul Ankarei pentru suveranitatea teritorială a Irakului, a precizat Tanju Bilgic, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, dar militarii turci din Irak nu vor fi retraşi din ţară.
Premierul turc, Ahmet Davutoglu, şi-a exprimat dorinţa de a vizita Bagdadul cât mai posibil pentru a detensiona situaţia privitoare la deportarea de militari turci din nordul Irakului.