Unsprezece state reprezentate în Consiliul de Securitate al ONU au votat în favoarea proiectului de rezoluţiei elaborat de SUA, două împotrivă şi alte două s-au abţinut.
Mecanismul Comun de Investigaţie, care reuneşte experţi ONU şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), urmează să prezinte joi un raport privind atacul chimic comis pe data de 4 aprilie în oraşul sirian Khan Sheikhun, soldat cu peste 80 de morţi, inclusiv numeroşi copii şi femei.
Membrii Consiliului de Securitate au respins cererea ambasadorului rus Vassili Nebenzia de amânare a votului până după prezentarea raportului.
Decizia de a supune la vot proiectul de rezoluţie înainte de prezentarea raportului a avut drept scop „să dezonoreze Rusia”, a declarat Nebenzia, care a catalogat această acţiune drept o „idee dubioasă”.
Moscova a criticat în mai multe rânduri metodologia anchetei ONU-OIAC, afirmând că o investigaţie imparţială este imposibilă,
În cursul dezbaterilor, Michele Sison, adjuncta ambasadorului SUA, a întrebat dacă Rusia consideră că Mecanismul Comun de Investigaţie a eşuat în îndeplinirea sarcinii trasate, ori pur şi simplu descoperirile făcute de anchetatori sunt „incomode din punct de vedere politic”.
Rusia a intervenit de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad în conflictul civil din Siria.