Rusia salută eventualitatea relaxării unor sancţiuni ale SUA asupra proiectului Nord Stream 2

  • Rusia salută eventualitatea relaxării unor sancţiuni impuse de Statele Unite asupra proiectului Nord Stream 2
  • Axios.com: Administraţia Joseph Biden intenţionează să elimine de pe lista sancţiunilor o companie implicată în gazoductul Nord Stream 2
  • Kremlin: "Ar putea exista şansa unei tranziţii graduale spre normalizarea relaţiilor bilaterale"
Urmărește
858 afișări
Imaginea articolului Rusia salută eventualitatea relaxării unor sancţiuni ale SUA asupra proiectului Nord Stream 2

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, miercuri seară, că relaţiile cu Statele Unite s-ar putea îmbunătăţi dacă preşedintele Joseph Biden va confirma suspendarea unor sancţiuni care vizează proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Surse de la Washington citate de site-ul Axios.com au declarat că Administraţia Joseph Biden intenţionează să elimine de pe lista sancţiunilor compania Nord Stream 2 AG şi pe directorul acesteia, Matthias Warnig. Decizia ar avea rolul îmbunătăţirii relaţiilor Statelor Unite cu Germania şi cu Uniunea Europeană. Departamentul de Stat american ar urma să argumenteze că, deşi compania ar trebui sancţionată, suspendarea măsurilor ar fi în interesul SUA.

Preşedinţia Rusiei a comunicat că o astfel de hotărâre ar fi un "semnal pozitiv". "Aceste informaţii sunt pozitive. Este mult mai bine decât să aflăm că sunt impuse noi sancţiuni", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Reuters.

"Dacă informaţiile apărute în presă se vor dovedi reale, ar fi o rază de normalitate în politica americană. Apoi, ar putea exista şansa unei tranziţii graduale spre normalizarea relaţiilor bilaterale", a afirmat, la rândul său, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, potrivit agenţiei Tass.

Rusia şi-a chemat pentru consultări ambasadorul din SUA din martie, după ce preşedintele american, Joseph Biden, l-a catalogat "criminal" pe omologul său rus, Vladimir Putin.

Ulterior, Joseph Biden a anunţat că ar vrea să aibă o întrevedere cu Vladimir Putin.

Statele Unite se opun proiectului gazoductului Nord Stream 2, între Rusia şi Germania. Lucrările majore la gazoductul Nord Stream 2 au fost întrerupte în timpul Administraţiei Donald Trump, dar au fost reluate după începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden. Gazoductul este construit în proporţie de aproape 95%.

În prezent, Rusia exportă gaze naturale spre Europa Occidentală prin Ucraina, dar gazoductul Nord Stream 2 va face legătura directă cu Germania.

În vara anului 2020, 24 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2, iar Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei. Comisia Europeană a explicat că "a fost o acţiune informală la care statele membre s-au putut ralia pe bază de voluntariat". Ameninţările SUA cu sancţiuni "se înscriu într-o tendinţă mai largă, una îngrijorătoare", a explicat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Germania a respins ameninţările Administraţiei Donald Trump asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, subliniind că vrea intensificarea suveranităţii Uniunii Europene.

Fostul preşedinte american Donald Trump a criticat frecvent proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va face legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. Statele Unite susţin că vor reducerea dependenţei Europei de resursele energetice ruse. Moscova acuză Wahingtonul că vrea să vândă gaze în Europa. Uniunea Europeană a denunţat presiunile SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici