- Home
- Externe
- MOSCOVA, (05.06.2014, 16:15)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia salută victoria lui Bashar al-Assad. Opoziţia siriană promite continuarea "revoluţiei"
Rusia consideră că cetăţenii sirieni au optat pentru "viitorul ţării" prin realegerea în funcţie a preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce opoziţia siriană promite continuarea "revoluţiei".
Urmărește
261 afișări
Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu este posibil să ignorăm opiniile a milioane de sirieni, care au mers la urne în pofida ameninţărilor teroriste şi au optat pentru viitorul ţării", a declarat Aleksandr Lukaşevitci, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse.
"Nu avem motive să punem sub semnul întrebării legitimitatea acestor alegeri", a subliniat el.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost reales pentru nou un mandat de şapte ani, obţinând 88,7 la sută din voturi în scrutinul prezidenţial, considerat de Occident drept "o farsă" şi "o ruşine".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Războiul continuă pentru opoziţia siriană, după realegerea lui Bashar al-Assad
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a obţinut, conform aşteptărilor, o victorie categorică la alegerile prezidenţiale, iar, în acest context, presa de la Damasc afirmă că principala sarcină va fi reconstrucţia ţării, după mai bine de trei ani de conflict, relatează AFP.
Potrivit unei surse apropiate preşedinţiei siriene, Bashar al-Assad urmează să depună jurământul la 17 iulie, iar cu această ocazie va susţine un discurs-program în faţa Parlamentului, în care îşi va explica noua politică.
Pe de altă parte, Guvernul sirian în exerciţiu urmează să demisioneze, pentru a permite formarea noului cabinet, adaugă sursa menţionată.
Nemulţumiţi că inamicul lor a fost reales pentru un nou mandat de şapte ani, în condiţiile în care credeau că-l vor alunga de la putere în câteva luni, militanţii împotriva regimului şi opozanţii în exil au reafirmat pe reţelele sociale că "poprul doreşte încheierea regimului".
La mai puţin de 24 de ore de la încheierea scrutinului, rezultatele au fost anunţate: şeful statului, aflat la putere din 2000, a câştigat cu 88,7% din voturi alegerile prezidenţiale denunţate de occidentali.
În condiţiile în care Siria este răvăşită de cei trei ani de război, 11,6 milioane de persoane au participat la scrutin din cei 15,8 milioane de alegători înscrişi pe liste, potrivit preşedintelui Parlamentului de la Damasc.
Scrutinul s-a desfăşurat în toate marile oraşe, inclusiv în cele divizate între regimul sirian şi rebeli, cum ar fi Alep sau Deraa. Singura excepţie a fost Raqa, din nord, aflat sub controlul ultra-radicalilor din organizaţia Stat islamic în Irak şi Levant.
"În urma acestor alegeri istorice, sirienii realizează o misiune militară, politică, socială, precum şi reconstrucţia ţării, sfidând atacurile cu obuze lansate zilnic de terorişti", afirmă cotidianul oficial al-Baas, aparţinând principalului partid din Siria, condus de Bashar al-Assad.
Toate ziarele au publicat pe prima pagină fotografii cu Bashar aal-Assad în costum, după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale.
Revolta paşnică izbucnită în martie 2011 s-a transformat în insurecţie armată după ce a fost reprimată brutal de forţele siriene. Între timp, s-a transformat într-un război total care a provocat peste 162.000 de morţi, nouă milioane de refugiaţi şi a lăsat ţara în ruine.
Potrivit rezultatelor definitive ale alegerilor, ceilalţi doi contracandidaţi ai preşedintelui al-Assad au obţinut 4,3% (pentru Hassan al-Nouri) şi 3,2% - pentru Maher al-Hajjar.
Alegerile au fost organizate în zonele aflate sub controlul regimului, adică 40% din teritoriul Siriei, unde trăieşte 60% din populaţia ţării.
Anunţul realegerii preşedintelui Bashar al-Assad pentru un nou mandat de şapte ani a fost sărbătorit cu focuri de armă, în urma cărora trei persoane şi-au pierdut viaţa la Damasc şi alte câteva zeci au fost rănite la Alep, în nordul ţării, potrivit organizaţiei Observatorul sirian pentru Drepturile Omului.
- Revoluţia va continua
Între timp, Thaer, un militant din oraşul asediat Homs, îşi exprimă pesimismul după realegerea lui Bashar al-Assad. "Toată lumea ştia că în urma votului Assad va rămâne la putere. Din păcate, acest lucru înseamnă că luptele vor continua", a declarat el pentru AFP.
"Adevărul este că toată lumea doreşte o soluţionare politică a conflictului, dar acest lucru nu se poate întâmpla cu Assad la putere, iar sirienii vor continua să se ucidă între ei", a adăugat el.
La rândul său, Occidentul, care susţine opoziţia siriană moderată, a denunţat organizarea scrutinului în condiţiile în care Siria este cuprinsă de conflict.
Ministrul britanic de Externe, William Hague, a afirmat, într-un comunicat, că realegerea lui Bashar al-Assad ca preşedinte în Siria nu îi va conferi legitimitate şi a calificat scrutinul drept o "insultă la adresa sirienilor în căutare de libertate şi a unei veritabile schimbări politice".
La rândul său, secretarul de Stat american John Kerry a afirmat că alegerile din Siria "nu au niciun sens, deoarece nu se poate vorbi despre alegeri în condiţiile în care milioane de cetăţeni nu pot vota sau contesta alegerile". El a reafirmat că nu le revine Statelor Unite să decidă "cum şi când va pleca Assad de la putere" şi a făcut din nou apel la o soluţionare politică a crizei din Siria.
De asemenea, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a calificat scrutinul drept lipsit de legitimitate şi a îndemnat la "veritibile negocieri politice".
Şeful opoziţiei siriene în exil, Ahmad al-Jarba, a apreciat, la rândul său, că "dictatorii nu sunt aleşi, ci păstrează puterea prin forţă şi teamă, iar aceste două motive i-au determinat pe sirieni să participe la această farsă".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe