- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia scoate puşcăriaşii la luptă în Ucraina. Libertate oferită la schimb cu riscul de a muri
Cu o armată regulată subţiată după aproape şase luni de invazie dezastruoasă şi sângeroasă a Ucrainei, există tot mai multe dovezi că Kremlinul face alegeri urâte în războiul său şi recrutează deţinuţi pentru a lupta, scrie CNN.
Rusia scoate puşcăriaşii la luptă în Ucraina. Libertate oferită la schimb cu riscul de a muri
De-a lungul unei investigaţii care a durat o lună, CNN a vorbit cu deţinuţii prinşi în cea mai nouă schemă de recrutare a Rusiei, împreună cu rudele şi prietenii lor. Activiştii cred că sute de persoane au fost abordate în zeci de închisori din Rusia - de la criminali la traficanţi de droguri. Unii au fost luaţi chiar din închisoarea în care este deţinut un american încarcerat în Rusia, Paul Whelan. Fratele său, David, a declarat în iulie că a auzit că zece voluntari au părăsit IK17 din Mordovia pentru frontul din Ucraina
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Zeci de mesaje între rude, analizate de CNN, detaliază recompensele tentante oferite pentru a lupta în Ucraina, unde riscul este ridicat. Cele mai recente evaluări occidentale sugerează că până la 75.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei (o afirmaţie negată de Kremlin).
Un prizonier a vorbit cu CNN din celula sa. Încarcerat de mai mulţi ani pentru infracţiuni legate de droguri, acesta a vorbit sub rezerva anonimatului, folosind un smartphone de contrabandă - destul de comun în sistemul penitenciar rusesc - pentru a descrie condiţiile oferite.
"Ei vor accepta criminali, dar nu violatori, pedofili, extremişti sau terorişti", a spus el. "Se oferă amnistie sau o graţiere în şase luni. Cineva vorbeşte de 100.000 de ruble pe lună, altul de 200.000. Totul este diferit". El a spus că oferta a fost făcută atunci când bărbaţi neidentificaţi, despre care se crede că fac parte din firma unui contractor militar privat, au venit la închisoare în prima jumătate a lunii iulie, şi că acceptarea în program va duce la două săptămâni de pregătire în regiunea Rostov, în sudul Rusiei. Deşi avea doi ani de serviciu în armată, el a spus că recrutorii nu păreau să insiste asupra experienţei militare.
"În cazul meu, dacă este real, atunci sunt de acord", a spus deţinutul. "Poate face o diferenţă reală pentru mine: să fiu încarcerat timp de aproape un deceniu sau să ies în şase luni dacă sunt norocos. Dar asta dacă eşti norocos. Vreau doar să mă întorc acasă la copii cât mai curând posibil. Dacă această opţiune este posibilă, atunci de ce nu?".
Deţinutul a declarat că 50 de deţinuţi au fost deja selectaţi pentru recrutare şi plasaţi în carantină în închisoare, dar a auzit că 400 au aplicat. Activiştii pentru drepturile omului care lucrează în sistemul penitenciar rusesc au declarat că, de la începutul lunii iulie, au fost inundaţi de rapoarte din întreaga Rusie de la rude îngrijorate, preocupate de soarta deţinuţilor lor.
Opţiunile de forţă de muncă ale Moscovei s-au diminuat de-a lungul a peste cinci luni de invazie istovitoare. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat iniţial că niciun recrut nu a fost trimis la război, înainte ca ministerul său al apărării să recunoască faptul că a retras o parte dintre ei de pe linia frontului după desfăşurarea lor, aparent din greşeală. Kremlinul a declarat că nu va avea loc o mobilizare generală în Rusia, temându-se probabil că această politică s-ar dovedi nepopulară.
Recrutarea în închisori se face, potrivit activiştilor şi prizonierilor, sub auspiciile contractorului militar privat Wagner, care nu se supune interdicţiei armatei ruse de a angaja condamnaţi. Prizonierii nu au arătat nicio copie a contractelor rudelor lor sau altor persoane, astfel încât termenii exacţi sau angajatorul rămân neclari. Wagner - care lucrează la nivel global şi este condus de Evgheni Prigozhin, un om cunoscut drept bucătarul lui Putin - este cel mai răspândit contractor militar rus. Prigozhin neagă legăturile cu Wagner.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate