- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia şi Belarus efectuează exerciţii aeriene "defensive", stârnind temeri la Kiev
Rusia şi Belarus vor începe luni exerciţii comune ale forţelor aeriene, care au declanşat temeri la Kiev şi în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina, scrie Reuters.
Rusia şi Belarus efectuează exerciţii aeriene "defensive", stârnind temeri la Kiev
Minskul spune că exerciţiile sunt defensive. De când Moscova şi-a folosit vecinul ca o trambulină pentru invazia Ucrainei în februarie anul trecut, Belarus a efectuat numeroase exerciţii militare, atât pe cont propriu, cât şi în comun cu Rusia.
Canalele neoficiale de monitorizare militară Telegram au raportat o serie de avioane de vânătoare, elicoptere şi avioane de transport militar care au sosit în Belarus de la începutul anului - opt avioane de vânătoare şi patru avioane cargo numai duminică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Reuters nu a reuşit să verifice aceste rapoarte. Ministerul belarus al Apărării a declarat doar că "unităţi" ale forţelor aeriene ale Rusiei au sosit în Belarus.
Situaţia de la graniţa sudică a Belarusului - graniţa cu Ucraina - nu a fost "foarte calmă", iar Ucraina a "provocat" Belarusul, a declarat Pavel Muraveyko, prim adjunctul secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit unei postări pe aplicaţia Telegram a Ministerului belarus al Apărării, duminică.
"Ne menţinem reţinerea şi răbdarea, păstrându-ne praful de puşcă uscat", a spus Muraveyko. "Avem setul necesar de forţe şi mijloace care vor răspunde oricăror manifestări de agresiune sau unei ameninţări teroriste pe teritoriul nostru".
Ucraina a avertizat în permanenţă cu privire la posibile atacuri din partea Belarusului, iar preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că ţara trebuie să fie pregătită la graniţa sa cu Belarus.
Kremlinul a negat că ar fi făcut presiuni asupra preşedintelui belarus Alexander Lukaşenko pentru a juca un rol mai activ în conflictul din Ucraina. Minskul a declarat că nu va intra în război.
În discursul său nocturn, Zelenski a făcut apel la aliaţii occidentali să furnizeze mai multe arme pentru a pune capăt "terorii ruseşti" şi atacurilor asupra ţintelor civile.
Puterile occidentale iau în considerare trimiterea de tancuri de luptă la Kiev şi înainte de o reuniune a aliaţilor Ucrainei care va avea loc vinerea viitoare la Ramstein, în Germania, unde guvernele îşi vor anunţa cele mai recente promisiuni de sprijin militar.
Sâmbătă, Marea Britanie a urmat Franţa şi Polonia cu promisiuni de arme suplimentare, afirmând că va trimite 14 tancuri Challenger 2, precum şi alte tipuri de unităţi de artilerie avansată în următoarele săptămâni.
Prima trimitere de tancuri de fabricaţie occidentală în Ucraina va fi probabil privită de Moscova ca o escaladare a conflictului. Ambasada Rusiei la Londra a declarat că tancurile vor prelungi confruntarea.
În estul regiunii ucrainene Donbas - punctul central al efortului Rusiei de a cuceri mai multe teritorii - forţele ucrainene se luptau în jurul micului oraş Soledar.
Forţele ruse au afirmat că au preluat controlul oraşului, dar Ucraina a insistat duminică asupra faptului că forţele sale se luptă pentru a menţine oraşul, cu lupte de stradă, iar forţele ruse avansează din diferite direcţii.
"Pur şi simplu, BĂTĂLIA CONTINUĂ", a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Tot restul sunt informaţii neverificate".
Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, a declarat că este foarte puţin probabil ca forţele ucrainene să mai deţină încă poziţii în interiorul Soledar.
Reuters nu a putut verifica situaţia din oraş.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO