„Transmit Rusiei şi Chinei că, în ceea ce proveşte criza siriană, atitudinea lor ne slăbeşte capacitatea de a îndeplini mandatul pe care (Organizaţia) Naţiunilor Unite ni l-au încredinţat”, a declarat preşedintele francez, prezentând principalele direcţii ale diplomaţiei franceze, în deschiderea Conferinţei ambasadorilor.
„Franţa îşi înscrie acţiunea în legalitatea internaţională, iar eu confirm aici că ţara noastră participă la operaţiuni de menţinerea păcii sau protecţia unor populaţii numai în virtutea unui mandat şi, deci, a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite”, a subliniat şeful statului francez.
„Trebuie ca membrii acestuia să îşi asume responsabilitatea pentru a-i permite să ia decizii”, a adăugat Hollande, în contextul în care Moscova şi Beijingul, principalii susţinători ai Damascului, blochează orice rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
De la începutul revoltei, în martie 2011, violenţele din Siria s-au soldat cu peste 25.000 de morţi, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG) siriene cu sediul în Marea Britanie.
Pe de altă parte, François Hollande a comentat şi situaţia dintre Iran şi Israel, precizând că „cea mai gravă incertitudine ţine de riscul proliferării” nucleare. Aceste incertitudini sunt legate, „de asemenea, de temeri legitime pe care o asemenea proliferare le pot inspira, dar şi de reacţiile legitime preventive pe care le pot provoca, ameninţând pacea în mod direct”, a continuat şeful statului francez.
Israelul şi aliatul său, Statele Unite, acuză Iranul că încearcă să dezvolte bomba atomică, însă Teheranul dă asigurări că programul său nuclear are un scop pur civil.
Singura putere nucleară – neoficial – din regiune, Israelul consideră că existenţa sa ar fi ameninţată în cazul în care Teheranul ar dispune de bomba atomică. Astfel, Israelul a ameninţat că va ataca instalaţiile nucleare din Iran, în caz de nevoie.