- Home
- Externe
- BEIJING, (11.10.2016, 19:26)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia şi China intensifică exerciţiile militare comune ca reacţie la sistemele antirachetă americane
China şi Rusia vor intensifica exerciţiile militare antirachetă, următoarea serie de manevre comune urmând să aibă loc la începutul anului 2017, în contextul în care Moscova şi Beijingul exprimă preocupare privind elementele antibalistice instalate de SUA în Europa şi în Coreea de Sud.
Urmărește
16215 afișări
Rusia şi China intensifică exerciţiile militare comune ca reacţie la sistemele antirachetă americane
Armatele Chinei şi Rusiei au efectuat primele exerciţii comune antirachetă în luna mai, în contextul planului american de a instala Terminalul pentru apărare la altitudine (THAAD) în Coreea de Sud.
Marţi, China şi Rusia au anunţat că vor organiza o nouă serie de exerciţii antibalistice comune la începutul anului 2017, conform ziarului Global Times, citat de agenţia China Nouă.
"Decizia oarbă a Statelor Unite de a instala sisteme antirachetă care nu sunt necesare, în tentativa de a obţine superioritate militară absolută, afectează inevitabil echilibrul strategic global şi încrederea strategică", afirmă generalul Cai Jun, un oficial din cadrul Comisiei militare a Statului Major al armatei chineze.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
"China şi Rusia comunică strâns pe tema exerciţiilor militare programate anul viitor", adaugă oficialul militar chinez, avertizând că sistemele antirachetă americane "riscă să declanşeze o nouă cursă a înarmării".
Citeşte şi: Oficial rus: SUA creează un sistem antirachetă pentru a avea supremaţie asupra Rusiei, Chinei
Statele Unite creează un sistem antibalistic la nivel global pentru a neutraliza capabilităţile nucleare ale Rusiei şi Chinei şi pentru a dobândi supremaţia militară, afirmă generalul Viktor Poznihir, adjunctul şefului Statului Major al armatei ruse, precizând că Moscova şi Beijingul vor lua măsuri simetrice. "Decizia SUA de a crea un sistem antirachetă global nu are nicio legătură cu ameninţările balistice din Iran şi Coreea de Nord. Este generat de dorinţa de a obţine supremaţia militară asupra Rusiei şi Chinei", a declarat comandantul militar rus la Forumul de securitate Xiangshan, desfăşurat în oraşul chinez Beijing. "Sistemul american antirachetă are scopul de a reduce potenţialul forţelor nucleare ruse şi chineze", a explicat generalul rus, citat de site-ul agenţiei Tass.
Un sistem antibalistic care are şi capacităţi de atac reprezintă un "instrument de dominaţie strategică", subliniază el. "Rusia este forţată să ia măsuri adecvate pentru a împiedica Statele Unite şi aliaţii lor să influenţeze actualul echilibru strategic. Din câte înţelegem, partenerii noştri chinezi acţionează în acelaşi mod", a insistat Poznihir.
Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au schimbat în totalitate abordarea faţă de Rusia, prin intensificarea "rusofobiei agresive" şi prin acţiuni care ameninţă siguranţa naţională rusă, a acuzat duminică ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, denunţând încă o dată sistemul antirachetă NATO din Europa. "Rusia observă o schimbare fundamentală a circumstanţelor rusofobiei agresive, care a devenit baza politicilor Washingtonului faţă de Moscova", a afirmat Serghei Lavrov. "Şi nu este vorba doar de rusofobia discursivă, ci şi de acţiuni agresive care afectează în mod real interesele naţionale ruse şi ne pun în pericol securitatea. Este vorba de apropierea Alianţei Nord-Atlantice şi a infrastructurii NATO de frontierele ruse, de transferul unor arme americane de capacităţi mari, de avioane militare NATO, de sistemele antirachetă, segmente antirachetă din Europa şi Asia instalate în apropierea frontierelor Rusiei sau ale aliaţilor noştri. Iar sancţiunile antiruse sunt manifestări neamicale, chiar ostile", a subliniat Serghei Lavrov.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană.
Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.
Sâmbătă, Rusia a anunţat că a transferat sisteme de rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, situată la frontiera cu Lituania şi Polonia, ţări membre NATO. În plus, Ministerul rus de Externe a avertizat ar putea suspenda contactele cu Departamentul de Stat american din cauza acuzaţiilor lipsite de fundament privind presupusele crime de război din Siria.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe