Rusia şi Georgia au acceptat cu rezerve planul lui Sarkozy

Rusia şi Georgia au acceptat marţi planul de pace negociat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care prevede retragerea în mare parte a forţelor ruse şi georgiene, însă Tbilisi exclude orice discuţie ulterioară privind statutul teritoriilor sale separatiste.

Urmărește
34 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Georgia au acceptat cu rezerve planul lui Sarkozy

Rusia şi Georgia au acceptat cu rezerve planul lui Sarkozy (Imagine: Mediafax/AFP)

"Există un text, el a fost acceptat la Moscova, a fost acceptat aici în Georgia (...), am acordul tuturor protagoniştilor, a declarat preşedintele Sarkozy marţi seara, în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul negocierilor cu omologul său georgian, Mihail Saakaşvili, la Tbilisi.

Acest "text-cadru" va fi prezentat miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene, miercuri, la Bruxelles, "pentru a fi susţinut şi garantat" de blocul comunitar, a precizat preşedintele francez, care efectuase anterior o vizită la Moscova.

"Acest text va servi ca bază pentru pregătirea unui document juridic sub forma unei rezoluţii care va fi depusă la Consiliul de Securitate al ONU", a adăugat el.

Preşedintele georgian a insistat la rândul său asupra faptului că perspectiva unor discuţii ulterioare privind statutul Abhaziei şi Osetiei de Sud, prevăzută iniţial în textul de şase puncte, a fost îndepărtată.

"Nu vrem să existe nici o îndoială (asupra faptului că) integritatea teritorială şi apartenenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei la Georgia nu va putea fi pusă niciodată sub semnul întrebării", a adăugat el.

Premierul rus, Vladimir Putin, declarase sâmbătă că Georgia a dat o "lovitură mortală" integrităţii sale teritoriale prin ofensiva lansată asupra Osetiei de Sud.

Potrivit lui Sarkozy, "în aşteptarea unui mecanism internaţional", despre care Tbilisi susţine că este necesar, "forţele de pace ruse" vor putea implementa "măsuri adiţionale de securitate" în "imediata apropiere a Osetiei de Sud", pe teritoriul georgian.

Planul prevede pe de altă parte ca partea rusă şi cea georgiană să îşi ia angajamentul de a nu "recurge la forţă", de a înceta ostilităţile definitiv, de a asigura un "acces liber pentru ajutorul umanitar", ca forţele georgiene să revină "în locul obişnuit de cantonare, în timp ce armata rusă trebuie să se retragă "în poziţiile anterioare declanşării ostilităţilor".

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, avertizase că Rusia va fi nevoită să ia noi "măsuri" împotriva Georgiei, dacă aceasta respinge planul de pace negociat de Sarkozy.

Mihail Saakaşvili a "căzut într-o capcană grosolană" lansând ofensiva militară în Osetia de Sud şi "a jucat şi a pierdut", potrivit unor apropiaţi ai preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Înainte de a accepta un acord, Georgia a anunţat că părăseşte Comunitatea Statelor Independente (CSI), care regrupează sub conducerea Rusiei 12 dintre cele 15 republici foste sovietice, şi a cerut "asistenţă militară" din partea NATO, în special pentru înlocuirea sistemului său de radare, distrus de ofensiva rusă.

"Avem pierderi foarte grele, o mare parte a echipamentelor noastre militare şi a armamentului nostru a fost distusă", forţele ruse au distrus marţi cel puţin trei nave de război din portul georgian Poti, de la Marea Neagră, a anunţat Consiliul de securitate georgian.

Perspectivele pentru o aderare a Georgiei la Alianţa Nord-Atlantică "sunt menţinute", a afirmat secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici