În contextul eforturilor preşedintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, cooperarea în domeniul mineralelor a fost adusă în discuţie atât de Kiev, cât şi de Moscova, deşi Trump a afirmat duminică faptul că preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski vrea să renunţe la un acord propus.
Putin a sugerat în februarie că Statele Unite ar putea fi interesate de explorarea comună a zăcămintelor de metale rare din Rusia, ţară care deţine a cincea cea mai mare rezervă de astfel de metale la nivel mondial, folosite în lasere şi echipamente militare.
„Metalele rare sunt un domeniu important pentru cooperare şi, desigur, am început discuţiile privind diverse proiecte legate de metale rare şi alte iniţiative în Rusia”, a spus Dmitriev, care este şi directorul general al Fondului Rus de Investiţii Directe (RDIF).
Dmitriev, care a făcut parte din echipa rusă de negociere la discuţiile cu oficiali americani din Arabia Saudită, în februarie, a afirmat că unele companii şi-au exprimat deja interesul pentru aceste proiecte. El nu a menţionat numele companiilor şi nu a oferit alte detalii.
Trump a declarat duminică că este „foarte supărat” pe Putin şi că va impune tarife secundare între 25% şi 50% cumpărătorilor de petrol rusesc, dacă va considera că Moscova îi blochează eforturile de a încheia războiul din Ucraina.
Trump a spus pentru NBC News că a fost foarte nemulţumit după ce Putin a criticat, săptămâna trecută, credibilitatea conducerii lui Zelenski, potrivit reţelei TV. Ulterior, Trump a reiterat în faţa reporterilor că este dezamăgit de Putin, dar a adăugat: „Cred că facem progrese, pas cu pas.”
Controlul de 95% pe care China îl are asupra producţiei şi aprovizionării globale cu metale rare, esenţiale pentru industrii precum apărarea şi electronicele de consum, a determinat restul lumii să caute dezvoltarea unor surse proprii.
Potrivit Ministerului rus al Resurselor Naturale, Rusia avea, la 1 ianuarie 2023, rezerve de 15 tipuri de metale rare totalizând 28,7 milioane de tone, din care cele 3,8 milioane de tone reprezintă rezerve aflate în exploatare sau pregătite pentru exploatare.
Ziarul Izvestia a relatat că această cooperare ar putea fi discutată în continuare la următoarea rundă de negocieri Rusia–SUA, care ar putea avea loc la mijlocul lunii aprilie, în Arabia Saudită.