Rusia şi SUA nu au ajuns la un consens privind misiunea ONU în regiunea ucraineană Donbass

Rusia şi Statele Unite nu au ajuns la un consens privind misiunea ONU în regiunea ucraineană Donbass, iar problema apartenenţei regiunii ucrainene Crimeea nu este negociabilă, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează site-ul agenţiei Tass.

Urmărește
904 afișări
Imaginea articolului Rusia şi SUA nu au ajuns la un consens privind misiunea ONU în regiunea ucraineană Donbass

Rusia şi SUA nu au ajuns la un consens privind misiunea ONU în regiunea ucraineană Donbass

Rusia şi Statele Unite nu au ajuns la un consens privind misiunea ONU în regiunea ucraineană Donbass, iar problema apartenenţei regiunii ucrainene Crimeea nu este negociabilă, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează site-ul agenţiei Tass.

"Există anumite diferenţe în ceea ce priveşte modalităţile, iar acum situaţia este încă departe de un consens. Totuşi, această problemă rămâne pe ordinea de zi a noastră", a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reamintit că iniţiativa de trimitere a unei misiuni ONU la Donbass a fost prezentată de către preşedintele rus Vladimir Putin. "A fost evidenţiată şi sugerată de partea rusă, inclusiv pentru Ucraina", a spus Peskov.

Kremlinul a mai transmis că problema apartenenţei regiunii ucrainene Crimeea nu este negociabilă în discuţiile cu SUA. Rusia a anexat Crimeea în anul 2014, o manevră criticată dur de statele occidentale, care consideră că regiunea este o parte integrantă a Ucrainei.

Recent, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a anunţat că prioritatea ţării sale este încetarea violenţelor în Ucraina, dar că Washingtonul va menţine sancţiunile împotriva Rusiei până când Moscova îşi va retrage trupele din Ucraina.

"Vom continua să colaborăm cu Rusia pentru a vedea dacă putem conveni asupra unei forţe de menţinere a păcii care să pătrundă în Ucraina şi să reduce violenţele. Însă ne alăturăm partenerilor noştri europeni în menţinerea sancţiunilor până când Rusia îşi va retrage forţele din regiunea Donbass şi îşi va îndeplini angajamentele asumate la Minsk", a spus Tillerson.

Rusia a respins în repetate rânduri acuzaţiile potrivit cărora a provocat conflictul din estul Ucrainei şi a contribuit cu arme şi militari.

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.

Ministerul rus al Apărării a transmis, miercuri, că acţiunile Ucrainei indică intenţia acestui stat de a exclude specialiştii ruşi din procesul de monitorizare a respectării acordului de încetare a focului în sud-estul Ucrainei.

"În ultimele luni, condiţiile pentru ofiţerii ruşi de la Centrul Comun pentru controlul şi coordonarea încetării focului în Ucraina au devenit mai dificile, din cauza demersurilor părţii ucrainene. Aceştia ne-au discriminat în mod deschis ofiţerii şi le-au afectat atât îndeplinirea îndatoririlor, cât şi activităţile vieţii zilnice. Impresia este că partea ucraineană încearcă, în mod deliberat, să împiedice militarii ruşi din Centrul Comun să monitorizeze respectarea acordurilor de la Minsk în sud-estul Ucrainei", se arată într-un comunicat al ministerului de la Moscova.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici