- Home
- Externe
- MOSCOVA, (05.04.2014, 17:22)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia somează Letonia să amelioreze "fără întârziere" situaţia minorităţii rusofone
Rusia a somat Letonia să se plieze "fără întârziere" recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la drepturile importantei sale minorităţi rusofone, într-un comunicat publicat sâmbătă.
Urmărește
5921 afișări
Rusia somează Letonia să amelioreze "fără întârziere" situaţia minorităţii rusofone (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Comitetul ONU a recomandat la sfârşitul lui martie acestei ţări baltice să-şi revizuiască politica cu privire la limbă şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la statutul de "non-cetăţean" impus unei părţi a populaţiei din cauza nestăpânirii limbii letone. Însă Riga apreciază că legislaţia sa - creată după ce şi-a proclamat independenţa în 1991 şi după dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice - are ca obiectiv corectarea "moştenirii" din perioada sovietică.
"Autorităţile din această ţară dau dovadă, prin declaraţiile lor, atât de o indiferenţă totală faţă de drepturile «cetăţenilor noştri» şi reprezentanţii minorităţilor lingvistice, cât şi de o nerespectare flagrantă a obligaţiilor lor occidentale în domeniul drepturilor omului", afirmă Ministerul rus de Externe în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
"Sperăm că recomandările Comitetului pentru Drepturile Omului vor fi puse în aplicare fără întârziere de către autorităţile din această ţară", adaugă ministerul.
Letona este singura limbă oficială în Letonia, o ţară care are aproximativ două milioane de locuitori.
Etnicii ruşi reprezintă 27% din populaţia acestei foste republici sovietice, în prezent membră a Uniunii Europene (UE) şi NATO. În 2012, Letonia a refuzat prin referendum (75% din populaţie s-au opus) ca rusa să devină a doua limbă oficială în ţară.
La fel ca în Estonia, pentru a obţine cetăţenia ţării, este necesar ca aceştia să promoveze teste de cunoaşterea limbii ţării. Ca atare, aproximativ 13% din populaţie este apatridă.
Moscova a anexat Letonia în al Doilea Război Mondial. Milioane de letoni au fost deportaţi atunci în Siberia, iar populaţii rusofone au fost trimise în Letonia.
Problema minorităţii rusofone în Letonia afectează de mai mulţi ani relaţiile cu Moscova. Ea este invocată în contextul în care apărarea unor populaţii rusofone a fost motivul invocat de către Moscova pentru intervenţia în Crimeea, peninsula ucraineană fiind anexată Rusiei.
Statele baltice - Letonia, Estonia şi Lituania - au obţinut în martie, de la NATO, o consolidare a misiunilor aeriene de patrulare a teritoriilor lor.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu avertizează că atacurile aeriene asupra Yemenului vor continua, după ce șeful OMS a fost prins într-un atac mortal
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe