Rusia Unită i-ar putea cere lui Putin să preia conducerea partidului

Cel mai puternic partid din Rusia îi va cere preşedintelui Vladimir Putin să devină liderul său în cadrul congresului din cursul acestei săptămâni, decizie ce ar putea răspunde la întrebarea cine va conduce cu adevărat Rusia după transferul de putere de la Kremlin.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Rusia Unită i-ar putea cere lui Putin să preia conducerea partidului

Rusia Unită i-ar putea cere lui Putin să preia conducerea partidului (Imagine: Mediafax Foto)

Putin a declarat că el va prelua funcţia de premier imediat după ce Dmitri Medvedev îi va succede în fruntea ţării. Majoritatea investitorilor străini se întreabă însă câtă putere va manevra Putin şi pentru cât timp, întrebări la care nu au primit încă răspuns.

Dacă Putin acceptă invitaţia de a prelua conducerea partidului Rusia Unită, acest fapt îi va consolida puterea şi ar putea sugera, potrivit unor analişti, că actualul lider de la Kremlin intenţionează să profite de această poziţie pentru a-şi menţine influenţa pe termen lung.

Refuzul de a prelua acest post ar putea sugera că Putin, după o perioadă de probă în cursul căreia se va asigura că Medvedev s-a acomodat cu poziţia de preşedinte, doreşte să se retragă.

Kremlinul nu a oferit nici un indiciu privind posibilitatea ca Putin să preia conducerea partidului. Liderul de la Krmelin urmează să participe la lucrările din cea de-a doua zi a conferinţei care va debuta luni.

"Dacă Vladimir Vlladimirovici Putin ar conduce Rusia Unită, aceasta ar fi cea mai bună opţiune", a declarat săptămânsa trecută Boris Grizlov, preşedintele formaţiunii şi al Dumei de Stat de la Moscova.

"O astfel de propunere va fi probabil avansată la congres. Aş putea eu însumi face această propunere şi acesta ar fi modul corect", a adăugat el.

Putin a anunţat că va prelua funcţia de premier în cursul unei conferinţe similare a formaţiunii Rusia Unită organizată anul trecut.

Investitorii vor să ştie care va fi rolul lui Putin după ce se va retrage de la Kremlin deoarece aceştia consideră stabilitatea politică drept esenţială pentru economia rusă în ascensiune.

Analiştii ruşi consideră că postul de premier nu corespunde întru totul exigenţelor unui politician atât de puternic.

Premierul este subordonat preşedintelui şi poate fi demis de acesta din urmă, asumându-şi deseori eşecurile politicilor promovate la nivel de administraţie centrală. Putin a numit în acest post o serie de tehnocraţi, toţi consideraţi uşor manevrabili.

Preşedintele îl poate demite pe premier, dar are nevoie de aprobarea Parlamentului, controlat de Rusia Unită, pentru a putea numi un nou şef al Guvernului. Partidul dispune de o majoritate de două treimi necesară amendării Constituţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici