Rusia va exercita presiuni asupra liderilor transnistreni pentru un acord cu Chişinăul

Rusia îi va încuraja pe separatiştii din Republica Moldova să încheie un acord cu Guvernul acestei ţări, a declarat marţi un consilier de la Kremlin.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Rusia va exercita presiuni asupra liderilor transnistreni pentru un acord cu Chişinăul

Rusia va exercita presiuni asupra liderilor transnistreni pentru un acord cu Chişinăul (Imagine: gdb.rferl.org)

Decizia Rusiei de a trimite trupe în Georgia a atras condamnări din partea Occidentului şi temeri că ar putea lansa acţiuni similare în alte state foste sovietice cu regiuni separatiste.

Moscova a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, două regiuni separatiste proruse din Georgia, deşi nici o altă ţară nu i-a urmat exemplul.

Serghei Prihodko, consilier pe probleme de politică externă al preşedintelui rus Dmitri Medvedev, a declarat că Moscova este angajată într-o politică diferită pentru Republica Moldova şi regiunea sa separatistă, Transnistria.

"Poziţia noastră este să susţinem eforturile preşedintelui (Vladimir) Voronin în procesul de pace din Transnistria, iar voinţa Rusiei de a oferi ajutor a fost exprimată recent", a declarat el.

"Pentru a continua eforturile noastre, ne pregătim pentru o discuţie serioasă cu (liderul separatist Igor) Smirnov în următoarele zile", a adăugat el.

O altă sursă de la Kremlin a declarat că o întrevedere între Medvedev şi Smirnov ar putea avea loc miercuri la reşedinţa liderului rus de la Soci.

Smirnov a sugerat că Rusia ar trebui să recunoască regiunea sa separatistă, după ce a parafat separarea Abhaziei şi Osetiei de Sud de Georgia.

Unii analişti au sugerat că după ce a trimis trupe în Georgia, Moscova vrea să arate lumii că poate rezolva un alt "conflict îngheţat" pe cale amiabilă.

UE şi SUA au condus criticile internaţionale privind ceea ce au numit o replică "disproporţionată" a Moscovei la încercarea Georgiei de a prelua controlul asupra Osetiei de Sud prin forţă.

Ca şi regiunile georgiene, Transnistria s-a separat de regimul central printr-un conflict armat din anii '90, cu ajutorul Moscovei. Rusia are trupe de menţinere a păcii în regiune de atunci.

Medvedev, care s-a întâlnit cu Voronin la Soci la 25 august, i-a spus că vede şanse pentru încheierea unui acord cu separatiştii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici