- Home
- Externe
- MOSCOVA, (11.09.2013, 17:22)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia va propune Iranului noi rachete de tip S-300
Rusia va propune Iranului să-i furnizeze noi sisteme de rachete perfecţionate de tip S-300 modificate şi să construiască un al doilea reactor pentru centrala nucleară de la Bushehr, scrie miercuri cotidianul Kommersant, care citează o sursă apropiată Kremlinului.
Urmărește
404 afișări
Rusia va propune Iranului noi rachete de tip S-300 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cele două propuneri urmează să fie făcute vineri de către preşedintele rus, Vladimir Putin, omologului său iranian, Hassan Rohani, în cadrul summitului regional al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) care se va desfăşura în Kîrgîzstan.
Potrivit sursei citate de Kommersant, Rusia va propune Iranului să-i furnizeze cinci baterii de rachete de tip S-300 "Antei-2.500", o versiune modificată pentru exportarea de S-300 ruseşti, cu condiţia ca Teheranul să-şi retragă plângerea depusă împotriva societăţii publice însărcinate cu exporturile de armament, Rosoboroneksport, pentru ruperea precedentului contract ruso-iranian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
Încheiat în 2007, acest contract de livrare a unor rachete de tip S-300, sisteme capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete, în valoare de 800 de milioane de dolari americani a fost anulat în 2010 de Rusia, care a aplicat astfel o rezoluţie a ONU privind noile sancţiuni adoptate împotriva Teheranului din cauza programului său nuclear controversat.
Teheranul a sesizat atunci Curtea Internaţională de Arbitraj de la Geneva (Elveţia) şi a cerut o despăgubire în valoare de patru miliarde de dolari americani din partea Moscovei.
Însă, potrivit decretului care pune în aplicare rezoluţia ONU, semnat de preşedintele rus la acea vreme, Dmitri Medvedev, sistemele de tip S-300 "Antei 2.500" nu intră sub incidenţa sancţiunilor, a explicat pentru Kommersant Vladimir Evsseiev, directorul Centrului de Cercetări Socio-Politice.
Cu toate acestea, o sursă militaro-diplomatică a anunţat miercuri pentru agenţia Interfax că nu are loc vreo negociere cu privire la un asemenea contract şi că Rusia nu intenţionează să încalce sancţiunile.
"Pentru moment, exportatorii de armament rusesc nu efectuează nicio lucrare de pregătire pe această temă", a declarat această sursă.
"Sancţiunile încă nu au fost anulate. Noi am respectat întotdeauna reglementările internaţionale cu privire la exporturile de arme şi nu vom începe să le încălcăm", a adăugat sursa citată de Interfax.
Pe de altă parte, Moscova este pregătită să semneze cu Teheranul un acord pentru construirea unui al doilea reactor în centrala de la Bushehr, potrivit sursei apropiate Kremlinului intervievate de Kommersant.
Construită de Rusia în pofida protestelor Israelului şi Statelor Unite, Bushehr, singura centrală nucleară iraniană, a început să producă energie electrică în 2011.
Fără să intre în detalii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat pentru Kommersant că Putin şi Rohani vor aborda în timpul întreţinerilor dintre ei "cooperarea în domeniul energiei nucleare, în special în contextul Bushehr" şi că "problemele de cooperare militaro-tehnică" vor fi de asemenea pe ordinea de zi.
Rusia a făcut apel, la sfârşitul lunii iunie, pentru a reduce sancţiunile menite să oblige Iranul să înceteze activităţile sale nucleare. Apelul a fost lansat după alegerile prezidenţiale iraniene, câştigate de Rohani, care a promis în timpul campaniei sale electorale mai multă flexibilitate în dialogul cu Occidentul.
Occidentalii suspectează Iranul că vrea să creeze o bombă atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul neagă cu putere.
Proximitatea punctelor de vedere cu privire la criza siriană între Moscova şi Teheran - doi aliaţi importanţi ai regimului lui Bashar al-Assad care se opun unei intervenţii militare împotriva Damascului - favorizează apropierea lor, subliniază Kommersant.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe