Rusia vrea să cumpere avioane Boeing cu fondurile înghețate din SUA
Deși această solicitare nu este o condiție pentru acordul de pace, Rusia a înțeles că fondurile înghețate nu pot fi folosite pentru a cumpăra avioane fără ca o încetare a ostilităților să fie în vigoare, potrivit unei surse din Moscova. Permisiunea de a achiziționa avioanele necesare ar putea face parte dintr-o relaxare a sancțiunilor, dacă războiul va înceta, a relatat miercuri agenția Bloomberg.
„Statele Unite nu vor iniția nicio discuție despre angajamente economice cu Rusia, inclusiv în privința achiziției de aeronave Boeing, până la stabilirea unei încetări a focului în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Brian Hughes.
În total, SUA și aliații săi au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale ruse, dintre care peste două treimi sunt blocate în Uniunea Europeană, iar 5 miliarde de dolari în Statele Unite.
Pentru că nu pot cumpăra, companiile rusești folosesc piese de schimb de la avioane inoperabile
În paralel, Rusia a cerut ridicarea sancțiunilor asupra companiei sale aeriene Aeroflot și reluarea zborurilor directe între cele două țări, însă nici guvernul SUA, nici compania Boeing nu au comentat oficial aceste solicitări.
După invazia Ucrainei, din februarie 2022, Boeing și-a închis operațiunile din Rusia, inclusiv centrul său de inginerie. Aeroflot și alte companii ruse au fost excluse din spațiul aerian american și european și le-a fost interzis accesul la achiziționarea de aeronave și piese de schimb. Drept urmare, unele companii au recurs la a folosi piese sau componente de pe aeronave care nu mai sunt operabile, practică ce poate afecta siguranța zborurilor.
Rusia a confiscat circa 400 de avioane aflate pe teritoriul său, pe care le-a achitat ulterior
Flota actuală a Rusiei, o țară care se întinde pe 11 fusuri orare, se bazează în mare parte pe aeronave străine. De la începutul invaziei, Rusia a confiscat circa 400 de avioane deținute de firme străine, care fuseseră închiriate companiilor aeriene rusești. Ulterior a alocat 3,7 miliarde de dolari pentru a plăti despăgubirile și a le achiziționa oficial de la companiile de leasing. Înainte de izbucnirea războiului, 40% din flota aeriană rusă era formată din avioane Boeing și Airbus.
Negocierile de pace au stagnat după ce Moscova a condiționat discuțiile de oprirea totală a livrărilor de arme către Ucraina. Ulterior, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului care prevedea suspendarea atacurilor asupra infrastructurii energetice pentru 30 de zile.