Rusia vrea să militarizeze zona arctică

Moscova intenţionează să trimită unităţi militare şi Serviciul federal de securitate (FSB, fostul-KGB) în regiunea Arctică, bogată în hidrocarburi şi râvnită de multe ţări, potrivit unui document oficial rus disponibil pe Internet.

Urmărește
39 afișări
Imaginea articolului Rusia vrea să militarizeze zona arctică

Rusia vrea să militarizeze zona arctică (Imagine: Mediafax Foto)

Această strategie rusă pentru regiunea Articului a fost aprobată la 18 septembrie 2008 de preşedintele rus Dmitri Medvedev, dar nu a fost publicată pe site-ul Consiliului de securitate rus decât foarte recent.

"Este necesară crearea unor unităţi militare (...) în zona arctică a Federaţiei Ruse pentru a asigura securitatea militară", potrivit documentului în care este menţionat că "monitorizarea coastelor" va fi încredinţată "serviciului federal de securitate".

Scopul Rusiei este "de a folosi zona arctică (...) ca o resursă strategică" naturală pentru a asigura în special "nevoile (Rusiei) în materie de hidrocarburi, resurse biologice, hidrologice şi a altor tipuri de materii prime stategice".

Pentru a pune în aplicare această strategie, Rusia a stabilit un calendar în trei etape. Prima (2008-2010) va determina "frontierele Rusiei în Arctic" prin intermediul studiilor geologice şi geografice".

Cea de-a doua (2011-2015) va conduce la recunoaşterea internaţională a frontierelor Arcticului şi implementarea "avantajelor competitive ale Rusiei cu privire la producţia şi transportul resurselor energetice".

A treia etapă (2016-2020) va transforma zona arctică "baza strategică de resurse" naturale a Rusiei.

Moscova cere o extiundere a zonei sale economice în Arctic, afirmând că dorsala Lomonosov, un lanţ muntos submarin, este o extensie a platoului său continental. Aceasta este o ambiţie care generează concurenţa celorlalte ţări riverane Oceanului Arctic: Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia.

Rusia a întreprins în vara anului 2007 o acţiune spectaculoasă amplasând drapelul său la circa 4.000 de metri adâncime sub Polul Nord pentru a-şi sprijini revendicările.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici