- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia vrea să militarizeze zona arctică
Moscova intenţionează să trimită unităţi militare şi Serviciul federal de securitate (FSB, fostul-KGB) în regiunea Arctică, bogată în hidrocarburi şi râvnită de multe ţări, potrivit unui document oficial rus disponibil pe Internet.
Rusia vrea să militarizeze zona arctică (Imagine: Mediafax Foto)
Această strategie rusă pentru regiunea Articului a fost aprobată la 18 septembrie 2008 de preşedintele rus Dmitri Medvedev, dar nu a fost publicată pe site-ul Consiliului de securitate rus decât foarte recent.
"Este necesară crearea unor unităţi militare (...) în zona arctică a Federaţiei Ruse pentru a asigura securitatea militară", potrivit documentului în care este menţionat că "monitorizarea coastelor" va fi încredinţată "serviciului federal de securitate".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Scopul Rusiei este "de a folosi zona arctică (...) ca o resursă strategică" naturală pentru a asigura în special "nevoile (Rusiei) în materie de hidrocarburi, resurse biologice, hidrologice şi a altor tipuri de materii prime stategice".
Pentru a pune în aplicare această strategie, Rusia a stabilit un calendar în trei etape. Prima (2008-2010) va determina "frontierele Rusiei în Arctic" prin intermediul studiilor geologice şi geografice".
Cea de-a doua (2011-2015) va conduce la recunoaşterea internaţională a frontierelor Arcticului şi implementarea "avantajelor competitive ale Rusiei cu privire la producţia şi transportul resurselor energetice".
A treia etapă (2016-2020) va transforma zona arctică "baza strategică de resurse" naturale a Rusiei.
Moscova cere o extiundere a zonei sale economice în Arctic, afirmând că dorsala Lomonosov, un lanţ muntos submarin, este o extensie a platoului său continental. Aceasta este o ambiţie care generează concurenţa celorlalte ţări riverane Oceanului Arctic: Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia.
Rusia a întreprins în vara anului 2007 o acţiune spectaculoasă amplasând drapelul său la circa 4.000 de metri adâncime sub Polul Nord pentru a-şi sprijini revendicările.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO