Rusia vrea să ştie caracteristicile rachetelor şi să monitorizeze testele scutului antirachetă
SUA trebuie să furnizeze Rusiei dovezi oficiale că scutul antirachetă din Europa nu o vizează, oferind detalii despre caracteristicile tehnice şi tactice ale rachetelor şi posibilitatea utilizării telemetriei în cazul testelor, a declarat duminică reprezentantul rus la NATO Dmitri Rogozin.
Rusia vrea să ştie caracteristicile rachetelor şi să monitorizeze testele scutului antirachetă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto-AFP)
"Insistăm să ne furnizeze dovezile de care vorbesc", a declarat Rogozin pentru pagina electronică a agenţiei RIA Novosti.
"Dacă ne furnizează caracteristicile tehnice şi tactice (ale rachetelor) şi ne oferă posibilitatea de a folosi telemetria în cazul testelor scutului, iar la aceste date se va adăuga un acord juridic cu caracter coercitiv, atunci vom putea avea încredere, tot restul fiind propagandă", a declarat diplomatul.
Rogozin s-a arătat indignat de faptul că omologul său american Ivo Daalder a asociat alegerile legislative din Rusia cu anunţarea unei riposte în cazul amplasării scutului american în Europa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
"În cazul în care colegii noştri americani vor să primească un semnal şi mai puternic după 4 decembrie, pot conta pe aceasta", a conchis el.
Rusia şi Statele Unite au convenit la summitul NATO de la Lisabona în 2010 să coopereze în domeniul apărării antirachetă din Europa. Parteneriatul lor este însă blocat, Washingtonul refuzând să ofere garanţii că viitorul scut nu ameninţă potenţialul nuclear rusesc.
Preşedintele Dmitri Medvedev a promis la 23 noiembrie să mobilizeze în vestul şi sudul Rusiei sisteme ofensive moderne care să garanteze distrugerea instalaţiilor europene ale scutului antirachetă dacă Statele Unite vor continua dezvoltarea lui.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO