- Home
- Externe
- KIGALI, (07.04.2014, 12:49)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rwanda interzice prezenţa ambasadorului francez la ceremoniile de comemorare a genocidului
Autorităţile rwandeze i-au retras acreditarea ambasadorului Franţei la Kigali, Michel Flesch, la ceremoniile de comemorare a 20 de ani de la genocidul care a avut loc în 1994 în Rwanda.
Urmărește
218 afișări
Rwanda interzice prezenţa ambasadorului francez la ceremoniile de comemorare a genocidului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În urma acestei decizii, diplomatul francez nu o va putea înlocui luni, cum fusese prevăzut, la ceremonia oficială de lansare a evenimentelor comemorative, pe pe ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, care urma iniţial să conducă delegaţia Franţei la Kigali.
Deplasarea ministrului francez şi a delegaţiei de la Paris a fost anulată după ce preşedintele rwandez Paul Kagame a acuzat Franţa pentru "rolul direct în pregătirea şi executarea genocidului".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
"Ministerul rwandez de Externe m-a anunţat telefonic duminică seară că nu mai sunt acreditat pentru ceremonii", a explicat ambasadorul Michel Flesch, afirmând că nu se va deplasa la Stadionul Amahoro, cel mai mare din capitala Rwandei, unde preşedintele Kagame urmează să lanseze luni dimineaţă ceremoniile oficiale de comemorare.
Pe de altă parte, "la întrebarea dacă aş putea depune luni după-amiază o coroană de flori la memorialul genocidului din Gisozi, autorităţile au răspuns negativ", a adăugat diplomatul.
Franţa, aliată în 1994 a regimului extremist hutu aflat la originea genocidului şi al cărei rol în masacru rămâne controversat, a decis iniţial, sâmbătă, să-şi anuleze participarea la ceremonii, după declaraţiile preşedintelui Kagame, însă duminică şi-a anunţat intenţia de a fi reprezentată de ambasadorul francez la Kigali.
Noile tensiuni între Paris şi Kigali intervin într-un moment în care a avut loc o normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări, în urma reconcilierii oficiale din 2010. Franţa a recunoscut, în 2010, "grave erori de apreciere" privind genocidul din Rwanda, însă a refuzat să-şi ceară scuze, cum au dorit autorităţile de la Kigali.
Ceremoniile de comemorare a 10 ani de la genocid au fost marcate şi în 2004 de un incident grav între Paris şi Kigali. Delegaţia franceză, condusă la acel moment de secretarul de Stat din Ministerul de Externe, Renaud Muselier, şi-a scurtat vizita la Kigali, după ce preşedintele Kagama a atacat Franţa în discursul său, denunţând în special absenţa scuzelor din partea Parisului.
În perioada aprilie- iulie 1994, aproximativ 800.000 de persoane, în principal din minoritatea tutsi, au fost masacrate în Rwanda.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe