În urma acestei decizii, diplomatul francez nu o va putea înlocui luni, cum fusese prevăzut, la ceremonia oficială de lansare a evenimentelor comemorative, pe pe ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, care urma iniţial să conducă delegaţia Franţei la Kigali.
Deplasarea ministrului francez şi a delegaţiei de la Paris a fost anulată după ce preşedintele rwandez Paul Kagame a acuzat Franţa pentru „rolul direct în pregătirea şi executarea genocidului”.
„Ministerul rwandez de Externe m-a anunţat telefonic duminică seară că nu mai sunt acreditat pentru ceremonii”, a explicat ambasadorul Michel Flesch, afirmând că nu se va deplasa la Stadionul Amahoro, cel mai mare din capitala Rwandei, unde preşedintele Kagame urmează să lanseze luni dimineaţă ceremoniile oficiale de comemorare.
Pe de altă parte, „la întrebarea dacă aş putea depune luni după-amiază o coroană de flori la memorialul genocidului din Gisozi, autorităţile au răspuns negativ”, a adăugat diplomatul.
Franţa, aliată în 1994 a regimului extremist hutu aflat la originea genocidului şi al cărei rol în masacru rămâne controversat, a decis iniţial, sâmbătă, să-şi anuleze participarea la ceremonii, după declaraţiile preşedintelui Kagame, însă duminică şi-a anunţat intenţia de a fi reprezentată de ambasadorul francez la Kigali.
Noile tensiuni între Paris şi Kigali intervin într-un moment în care a avut loc o normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări, în urma reconcilierii oficiale din 2010. Franţa a recunoscut, în 2010, „grave erori de apreciere” privind genocidul din Rwanda, însă a refuzat să-şi ceară scuze, cum au dorit autorităţile de la Kigali.
Ceremoniile de comemorare a 10 ani de la genocid au fost marcate şi în 2004 de un incident grav între Paris şi Kigali. Delegaţia franceză, condusă la acel moment de secretarul de Stat din Ministerul de Externe, Renaud Muselier, şi-a scurtat vizita la Kigali, după ce preşedintele Kagama a atacat Franţa în discursul său, denunţând în special absenţa scuzelor din partea Parisului.
În perioada aprilie- iulie 1994, aproximativ 800.000 de persoane, în principal din minoritatea tutsi, au fost masacrate în Rwanda.