Prima pagină » Știri externe » S-a terminat joaca! Noul guvern german vrea să pună la punct Ungaria și orice stat ce încalcă principiile UE

S-a terminat joaca! Noul guvern german vrea să pună la punct Ungaria și orice stat ce încalcă principiile UE

Viitorul guvern german dorește ca UE să adopte măsuri mai dure pentru a pedepsi țările care încalcă principiile fundamentale ale blocului, o referire aparentă la Ungaria, relatează Politico , citând un acord de coaliție obținut.
S-a terminat joaca! Noul guvern german vrea să pună la punct Ungaria și orice stat ce încalcă principiile UE
Friedrich Merz. Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Alianța conservatoare CDU/CSU a lui Friedrich Merz, care a câștigat alegerile pentru Bundestag din februarie, și probabilii săi parteneri de coaliție din Partidul Social Democrat (SPD) doresc ca UE să înghețe fondurile și să suspende drepturile de vot ale membrilor care încalcă principiile fundamentale ale Uniunii.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a fost încetrul mai multor scandaluri în cadrul UE. El s-a folosit adesea de dreptul de veto pentru a bloca pachete de masăuri ale UE. Liderul maghiar este, de asemenea, considerat, în general, cel mai prietenos cu Rusia lider al UE, după ce a obstrucționat în mod repetat sancțiunile împotriva Moscovei și sprijinul militar pentru Kiev.

Blocul comunitar a înghețat aproximativ 30 de miliarde de euro din fondurile UE destinate Ungariei de-a lungul anilor, dar a eliberat aproximativ 10 miliarde de euro în decembrie 2023, chiar înainte de o decizie pozitivă privind negocierile de aderare ale Ucrainei.

Dreptul la veto

Mai mulți oficiali europeni și membri ai Parlamentului European au solicitat în mod repetat activarea articolului 7 din Tratatul UE, care suspendă drepturile de vot ale membrilor care încalcă principiile fundamentale ale blocului comunitar.

În cazul în care 26 de membri, cu excepția celui de-al 27-lea membru care este în curs de examinare, sunt de acord că are loc o încălcare, o majoritate calificată a Consiliului UE poate suspenda unele dintre drepturile de membru ale Ungariei, inclusiv dreptul de vot.

Încercările anterioare de a activa articolul 7 au eșuat din cauza lipsei de consens în rândul statelor membre. Premierul slovac Robert Fico, un apropiat de Orban, a declarat anul trecut că va bloca orice încercare de a restricționa drepturile de vot ale Ungariei.

Potrivit Politico, viitoarea coaliție a lui Merz intenționează să facă presiuni pentru un vot cu majoritate calificată în cadrul Consiliului UE pe probleme de politică externă și de securitate, cum ar fi sancțiunile, pentru a evita dreptul de veto al unui singur membru.

La 15 martie, Ungaria a amenințat că va deraia prelungirea obligatorie cu șase luni a sancțiunilor UE împotriva Rusiei, dar în cele din urmă a cedat după ce a obținut scutiri pentru patru persoane și, se pare, după o solicitare a Washingtonului către Budapesta.

Merz, care își propune să formeze noul guvern până la 20 aprilie, a promovat schimbări majore ale rolului Germaniei pe scena globală, ajungând la un acord pentru deblocarea a 500 de miliarde de euro în cheltuieli pentru apărare și promițând un sprijin mai decisiv pentru Ucraina.