Prima pagină » Știri externe » Mobilizare importantă a forţelor de ordine, la începerea manifestaţiilor din Siria

Mobilizare importantă a forţelor de ordine, la începerea manifestaţiilor din Siria

Militari şi membri ai serviciilor de securitate erau mobilizaţi, vineri, în fiefurile mişcării de contestare din Siria, potrivit unor militanţi, în timp ce începeau noi manifestaţii contra regimului lui Bashar al-Assad, relatează AFP.
13 mai 2011, 16:01, Știri externe

Potrivit scriitorului Louaï Hussein, membru al opoziţiei, preşedintele sirian ar fi dat instrucţiuni forţelor de ordine să nu deschidă focul asupra manifestanţilor. Reprimarea mişcării de contestare a regimului, lansată la mijlocul lui martie, s-a soldat cu aproximativ 700 de morţi şi mii de arestări, potrivit unor organizaţii nonguvernamentale (ONG).

Miercuri, forţele de ordine au ucis 19 civili, la Deraa (sud) şi la Homs (centru), potrivit unei organizaţii nonguvernamentale.

„A avut loc o desfăşurare intensă de agenţi din cadrul forţelor de securitate. Au fost stabilite puncte de control în satele şi oraşele unde au avut loc manifestaţii”, a declarat un militant din domeniul drepturilor omului, sub protecţia anonimatului.

Potrivit unui alt militant, în oraşul de coastă Banias (nord-vest), asediat de sâmbătă de armată, „peste 2.000 de soldaţi sunt mobilizaţi în piaţa unde manifestează locuitorii, dar şi pe străzile adiacente”.

Acesta a adăugat că autorităţile au prevăzut manifestaţii în favoarea regimului, la Deraa şi Banias.

Aproape 3.000 de persoane au început să manifesteze, după rugăciunea de vineri, la Qamichli (nord-est), iar alţi 2.500 într-un sat vecin, Derbassyie, a anunţat un alt militant.

În paralel, a adăugat unul dintre militanţi, arestările continuau în întreaga ţară, de la Deir Ezzor (est), la Latakia (vest) şi de la Qamichli la Deraa (sud), de unde a pornit mişcarea de contestare, la 15 martie.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat sosirea armatei şi serviciilor de securitate în sate noi, în apropiere de Banias.

O consilieră a lui al-Assad, „Bouthaina Shaabane, mi-a spus, într-o convorbire, la telefon, că au fost date ordine stricte să nu se deschidă focul asupra manifestanţilor”, a declarat Hussein pe pagina sa de pe Facebook.

„Toţi cei care vor încălca aceste ordine îşi vor asuma întreaga responsabilitate”, a adăugat Shaabane, potrivit lui Hussein.

Numeroase ţări occidentale şi ONG-uri internaţionale de apărarea drepturilor omului au condamnat tirurile forţelor de ordine contra manifestanţilor, în timp ce regimul impută aceste violenţe unor grupări „teroriste”.

Bouthaina Shaabane, citată miercuri de un cotidian apropiat puterii, Al-Watan, a declarat că a început un „dialog naţional”. Mandatată de al-Assad, ea a anunţat că s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu reprezentanţi ai opoziţiei, între care scriitorul Michel Kilo, economistul Aref Dalila şi Louaï Hussein. Potrivit cotidianului, ei au discutat despre subiecte legate de pluralismul politic şi proiecte de legi privind alegerile şi mass-media.

În pofida reprimării, un apel la organizarea de manifestaţii de susţinere a deţinuţilor a fost lansat pe pagina The Syrian Revolution 2011, creată de tineri militanţi, ostili regimului.

Mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi în timpul mitingurilor din ultimele săptămâni, iar patru au fost ucişi, la 7 mai, la Banias, potrivit militanţilor.

În străinătate, Australia, care a condamnat reprimarea, a anunţat, vineri, că va înăspri sanţiunile financiare contra Damascului.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, nu a exclus posibilitatea ca sancţiunile adoptate, anterior, contra a 13 membri ai regimului, să poată fi extinse asupra lui al-Assad.

În schimb, ministrul rus de Extrerne, Serghei Lavrov, a avertizat, vineri, contra unei intervenţii străine, cerând opoziţiei siriene să nu repete „scenariul libian”, potrivit agenţiilor ruse.

Furioasă după recenta intervenţie militară internaţională în Libia, Moscova refuză să coopereze cu Occidentul, pentru a exercita mai multă presiune asupra Siriei, cu scopul de a-şi păstra relaţiile cu această ţară.