Süddeutsche Zeitung: Iniţiativa de pace a Chinei nu conţine modalităţi concrete şi este considerată insuficientă de Occident

Administraţia Chinei a prezentat vineri, în contextul marcării unui an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, un proiect privind un "plan de pace", considerat însă insuficient de diplomaţii occidentali, deşi pledează pentru armistiţiu şi negocieri, comentează publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Urmărește
280 afișări
Imaginea articolului Süddeutsche Zeitung: Iniţiativa de pace a Chinei nu conţine modalităţi concrete şi este considerată insuficientă de Occident

"China s-a abţinut de la vot în cazul proiectului de rezoluţie din Adunarea Generală a ONU privind o pace corectă şi durabilă în Ucraina, dar Ministerul chinez de Externe a publicat un document în sensul unei «poziţii politice la criza din Ucraina»", remarcă publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Un element central al iniţiativei Beijingului vizează "susţinerea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale ale tuturor ţărilor". În acelaşi timp, Beijingul insistă pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", o formulare prin care China susţine argumentaţia Rusiei privind necesitatea de a se apăra de acţiuni ale Statelor Unite şi NATO.

Diplomaţii occidentali nu sunt mulţumiţi de modul în care China s-a poziţionat faţă de conflictul din Ucraina în ultimele luni. "Acest document de prezentare a poziţiei reflectă perspectiva Chinei asupra problemei, dar deja o cunoşteam. Nu există nicio referire la un agresor în acest document, un lucru ciudat, întrucât este clar că avem de-a face cu un atac militar, ilegal şi neîntemeiat", a reacţionat ambasadorul Uniunii Europene la Beijing, Jorge Toledo, declarându-se preocupat de această abordare.

În proiectul prezentat vineri, China critică furnizarea de armament occidental Ucrainei. "Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control", subliniază Beijingul.

În acelaşi timp, China pare să transmită şi Rusiei un avertisment. "Armele nucleare nu trebuie folosite şi nu trebuie să se ajungă vreodată la un război nuclear", insistă Beijingul.

Însă documentul cere şi anularea sancţiunilor împotriva Rusiei, argumentând că măsurile "doar provoacă noi probleme". Prin această argumentaţie, Beijingul susţine poziţia naţiunilor din emisfera sudică, afectate grav de explozia preţurilor la energie şi alimente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici