Problemele de securitate reprezintă una dintre provocările majore cu care se confruntă preşedintele Bola Tinubu, care trebuie încă să îşi precizeze planurile pentru a pune capăt răpirilor, insurgenţei islamiste din nord-est, violenţelor între bande şi separatiste din sud-est şi confruntărilor dintre fermieri şi păstori în regiunea central-nordică.
Universitatea Federală Gusau a transmis că atacul a provocat tensiuni în instituţie, iar studenţii sunt îngrijoraţi pentru siguranţa lor.
„În acest context, facem apel la studenţi şi la personal să rămână calmi şi să îşi desfăşoare activităţile normale în timp ce agenţiile de securitate fac tot posibilul pentru a-i salva pe studenţii rămaşi şi alte persoane care sunt încă în captivitate”, a declarat universitatea.
Paisprezece studenţi şi doi lucrători au fost eliberaţi, se arată în declaraţie.
Armata, forţele aeriene, poliţia şi agenţia de securitate de stat conduc o operaţiune de salvare a victimelor rămase, după ce Tinubu a instruit serviciile de securitate să îi urmărească pe răpitori.
Răpirile de studenţi, cândva o tactică notorie a militanţilor islamişti pentru a intimida populaţia, au devenit o industrie care aduce bani pentru bandele înarmate care cer plata de răscumpărări.
Duminică, bărbaţi înarmaţi au ucis opt pers oane şi au răpit cel puţin alte 60 în două comunităţi din Zamfara, la aproximativ 60 km de universitate.
În nord-estul Nigeriei, presupuşi militanţi islamişti au întins o capcană unui convoi de vehicule sub escortă militară, ucigând doi soldaţi şi patru civili, au declarat o sursă din cadrul poliţiei şi un automobilist care a asistat la atac.