După întrevederile de la Casa Albă cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, Barack Obama a amintit despre decizia sa recentă de a revizui proiectul antirachetă pe care predecesorul său, George W. Bush, voia să-l implementeze în Europa şi care era sursa unor tensiuni cu Rusia.
Noul proiect va servi „într-o manieră mai eficientă nu numai intereselor Statelor Unite, ci şi celor ale membrilor Alianţei”, a precizat Obama într-o declaraţie comună în faţa presei.
De asemenea, Obama a reiterat importanţa „de a întinde mâna Rusiei” şi de a explora modalităţile prin care proiectele antirachetă pot genera o cooperare între NATO şi Rusia.
„În termeni mai generali, vrem să ameliorăm nu numai relaţiile americano-ruse, dar şi relaţiile dintre NATO şi Rusia, ţinând cont că angajamentele noastre faţă de toţi aliaţii noştri din cadrul NATO sunt sacrosancte, iar angajamentele noastre rămân (aceleaşi) conform articolului 5 (al Cartei NATO)”, a precizat el.
Articolul 5 al Cartei NATO prevede că orice atac îndreptat împotriva unuia sau mai multor membri ai Alianţei trebuie considerat ca fiind un atac împotriva tututor membrilor şi că fiecare membru este obligat să-l sprijine pe cel care a fost agresat.