Dr. Camilla Rothe urma să plece la cină când laboratorul guvernamental a sunat-o pentru a îi comunica rezultatul surprinzător al unui test pentru coronavirus: pozitiv. Era 27 ianuarie şi tocmai descoperiseră primul caz de COVID-19 din Germania.
Diagnosticul nu avea sens, a povestit ea pentru The New York Times. Pacientul ei, un om de afaceri dintr-o companie de piese auto din apropiere, ar fi putut fi infectat de o singură persoană: un coleg din China, venit în vizită. Iar acel coleg nu ar fi trebuit să fie contagios.
Bărbatul părea perfect sănătos, nu tuşea, nu dădea semne de febră sau oboseală. A început să se simtă rău abia în avion, în timpul zborului înapoi spre casă. Câteva zile mai târziu, a fost testat pozitiv pentru coronavirus.
La momentul respectiv, oamenii de ştiinţă credeau că doar persoanele ce manifestă simptome pot răspândi coronavirusul. Medicii au presupus că virusul acţionează la fel ca „vărul” său genetic, SARS.
În caz contrar, dacă virusul s-a răspândit de la purtători aparent sănătoşi către alte persoane, care poate la rândul lor nu au dezvoltat simptome, atunci rezultatele pot fi catastrofale.
Dr. Rothe şi colegii ei susţin că au fost printre primii care au avertizat lumea despre transmiterea COVID-19. Dar chiar şi pe măsură ce alţi oameni de ştiinţă au prezentat dovezi în acest sens, oficialii de vârf din domeniul sănătăţii şi-au exprimat încrederea că asimptomaticii nu reprezintă un factor de risc major.
Întârzierea provocată astfel la nivelul adoptării unor măsuri anti coronavirus adecvate s-a reflectat direct în bilanţul epidemic tot mai mare.
Acum este acceptat la scară largă faptul că oamenii aparent sănătoşi pot răspândi virusul, deşi „contribuţia” lor rămâne încă incertă.
Chiar dacă estimările variază, analize ce folosesc date din Hong Kong, Singapore şi China sugerează că între 30% şi 60% din bolnavii de COVID-19 contractează virusul în situaţii în care purtătorii nu prezintă simptome.
Chiar şi acum, cu peste 9 milioane de cazuri în întreaga lume şi un număr de decese care se apropie de 500.000, pandemia de coronavirus rămâne o ghicitoare nesoluţionată. Nu putem spune cu certitudine că ceea ce a fost mai rău a trecut sau dacă ne aşteaptă un al doilea val.