Salvator român în Turcia: Nu am mai văzut un astfel de dezastru. Am învăţat să credem în miracole

  • Colonelul Bogdan Vlăduţoiu, team-leader-ul echipei de salvatori români din Turcia, spune că un dezastru de dimensiunea celui la care intervine nu a mai văzut în toată cariera.
  • Deşi cu orice clipă ce trece şansele de a mai găsi suăravieţuitori scad, el spune că a învăţat să creadă în miracole.
Urmărește
1892 afișări
Imaginea articolului Salvator român în Turcia: Nu am mai văzut un astfel de dezastru. Am învăţat să credem în miracole

Sursa foto: MediafaxFoto

Colonelul Bogdan Vlăduţoiu a declarat, miercuri seara, la Aleph News, că situaţia în Turcia este una foarte dificilă nu numai pentru salvatori, dar în primul rând pentru oamenii care au fost afectaţi de cutremur.

„Este dificil să reuşeşti la urma urmei să identifici şi apoi să şi salvezi de sub dărâmăturile multor clădiri care sunt prăbuşite persoanele care au fost surprinse sub aceste dărâmături. În mod evident, ceea ce încercăm noi să facem de fiecare dată este să găsim cât mai mulţi supravieţuitori ai acestui cutremur şi să le oferim ajutorul de care au nevoie, să reuşim să îi scoatem de sub aceste dărâmături, să le acordăm asistenţa medicală de urgenţă şi apoi să îi predăm unităţilor sanitare pentru îngrijiri. Totul este afectat de cutremur. În primul rând, în această localitate în care ne aflăm noi, în Antaky,a, nu mai funcţionează sistemele de utilitate publică, sistemele de energie electrică, sistemul de alimentare cu gaze naturale, sistemul de alimentare cu apă, comunicaţiile telefonice sunt afectate. Evident că aceasta îngreunează foarte mult operaţiunea de intervenţie. Afectează inclusiv viaţa de zi cu zi a celor care au rămas în localitate, dar şi a echipelor de intervenţie. Încercăm ca şi în aceste condiţii deosebite să ne facem misiunea şi ne bucurăm în activitatea pe care noi o desfăşurăm de fiecare dată când reuşim să le fim de folos semenilor noştri şi să îi salvăm pe cei care au nevoie”, a spus team-leader-ul modulului de căutare-salvare dislocat în Turcia.

Colonelul Vlăduţoiu a mărturisit că nu s-a mai întâlnit cu o catastrofă atât de mare în întreaga carieră.

„Trebuie să recunosc că în activitatea mea profesională un astfel de dezastru, cu o astfel de amploare, nu am mai văzut. Un cutremur atât de puternic, care să fi afectat atât de multe clădiri, în urma căruia să se producă atât de multe victime, eu nu am mai văzut. Şi de aceea, şi dimensiunea tragediei este atât de mare. Încercăm să le oferim suport localnicilor care sunt afectaţi de ce s-a întâmplat. Provocările sunt numeroase şi noi resimţim lipsa tuturor utilităţilor, dar aceasta nu ne împiedică să ne desfăşurăm misiunile. Numărul foarte mare de victime, numărul foarte mare de oameni care au fost surprinşi sub dărâmăturile clădirilor reprezintă cea mai mare provocare, pentru că, practic, trebuie să acoperi o zonă foarte mare şi trebuie să găseşti acea locaţie, acea clădire unde e nevoie imediat de ajutor, unde există şansele cele mai mari să fie identificaţi supravieţuitori, supravieţuitori la care trebuie ajuns cât mai repede, astfel încât şansele lor de supravieţuire să fie maximizate”, a mai spus colonelul IGSU.

Miercuri noaptea se vor împlini cele 72 de ore, după care se consideră că şansele de a mai găsi supravieţuitori scad drastic. Cu toate acestea, colonelul Vlăduţoiu vorbeşte despre „miracole”.

„Cu cât timpul trece, şansele de a găsi supravieţuitori se diminuează. Asta nu ne împiedică pe noi să depunem în continuare eforturi şi să căutăm cât mai mulţi oameni pe care să îi găsim în viaţă şi apoi să reuşim să îi scoatem de sub dărâmături, Noi ne vom continua misiunea alături de toţi cei care asigură intervenţia aici, în această zonă, atâta timp cât va fi nevoie, atâta timp cât ajutorul nostru este solicitat de către autorităţile de protecţie civilă din statul afectat, din Turcia, şi sperăm să găsim cât mai mulţi supravieţuitori. Şansele, într-adevăr, se împuţinează odată cu trecerea timpului, dar miracole s-au mai văzut, iar noi am învăţat în această meserie să credem în miracole, să credem că fiecare viaţă poate fi salvată şi niciodată nu e prea târziu”, a mai spus colonelul Bogdan Vlăduţoiu.

România a trimis de luni o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenţie în situaţii de criză din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, potrivit unei decizii CNSU. Miercuri, încă 57 de salvatori au plecat spre zona calamitată în urma cutremurelor. Lor li se adaugă doi medici, doi asistenţi SMURD şi voluntarii de la Grupul Câinilor Utilitari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici