Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte ţări au anunţat mai multe pachete de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia din 24 februarie a Ucrainei, printre care se numără interzicerea vânzării de tehnologie avansată.
„Ei sunt împiedicaţi din ce în ce mai mult de sancţiuni – pentru că unele dintre componentele de care au nevoie pentru sistemele lor de armament provin din industria occidentală”, a declarat într-un interviu Rob Bauer, un amiral olandez care prezidează Comitetul militar al NATO.
„Vedem acum primele semne serioase ale acestui lucru în ceea ce priveşte capacitatea lor de a înlocui, de exemplu, rachetele de croazieră şi armamentul avansat”, a adăugat el.
Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat marţi că pierderea de tehnologie din cauza sancţiunilor UE afectează grav capacitatea Moscovei de a susţine producţia de arme.
Ambele părţi din război se confruntă cu provocări deoarece conflictul convenţional a necesitat cheltuirea de provizii militare în ritmuri nemaiîntâlnite în ultimele decenii, a declarat Bauer.
„Din câte ştim, ruşii au încă o bază industrială considerabilă şi sunt capabili să producă o mulţime de muniţii. Şi au încă multe muniţie”, a adăugat el, vorbind înaintea unei reuniuni de două zile a şefilor apărării din NATO.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat la 12 septembrie că Rusia rezistă bine în faţa sancţiunilor occidentale. „Tacticile de blitzkrieg economic, atacul pe care se bazau, nu au funcţionat”, a declarat el la televiziunea de stat în timp ce prezida o reuniune privind economia.
Bauer a precizat că aproximativ 85% din trupele ruseşti luptă deja în Ucraina, ceea ce limitează capacitatea Rusiei de a-şi extinde prezenţa militară, deoarece nu poate anunţa o mobilizare generală fără a declara război.
„Vedem un număr limitat de trupe proaspete. Şi singurul lucru de care suntem siguri este că nivelul de pregătire al acestor trupe nu este foarte ridicat”, a declarat Bauer.
Luna aceasta, Ucraina a uimit Rusia cu o contraofensivă în regiunea nord-estică Harkov, oficialii ucraineni afirmând că au fost recucerite 9.000 de kilometri pătraţi, aproximativ cât insula Cipru.
Bauer a declarat că avansul a fost un succes în mare parte datorită antrenamentului trupelor ucrainene la standardele NATO din 2014, care a permis unităţilor sale să ia iniţiativa.