Sancţiunile SUA obligă Iranul să pregătească un „buget de rezistenţă” pe 2020

Preşedintele Iranului Hassan Rouhani a prezentat, duminică în Parlament, un proiect de buget al „rezistenţei” în faţa sancţiunilor economice impuse de Statele Unite care ţintesc prăbuşirea veniturilor din vânzările de petrol, informează Reuters.

Urmărește
708 afișări
Imaginea articolului Sancţiunile SUA obligă Iranul să pregătească un „buget de rezistenţă” pe 2020

Sancţiunile SUA obligă Iranul să pregătească un „buget de rezistenţă” pe 2020

Bugetul prognozează venituri totale de aproximativ 39 miliarde de dolari în anul fiscal 2020, care începe în martie, însă oficialii nu au oferit detalii despre preţul petrolului şi volumele preconizate a fi exportate luate în calcul. Veniturile din petrol reprezintă, în general, aproape jumătate din veniturile totale ale bugetului iranian.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a indicat recent că Iranul ar avea nevoie ca preţurile petrolului să fie la niveluri triple faţă de cele actuale pentru o echilibrare a bugetului, în condiţiile în care exporturile au scăzut puternic în ultimul an şi jumătate după re-impunerea sancţiunilor de către administraţia Trump în mai 2018.

„Acesta este un buget pentru a rezista sancţiunilor ... cu cea mai mică dependenţă posibilă de petrol”, a transmis Hassan Rouhani Parlamentului iranian, potrivit televiziunii de stat, citată de Reuters.

„Acest buget anunţă lumii că, în ciuda sancţiunilor, putem gestiona ţara”, a completat şeful de stat al Iranului.

Bugetul vine după o majorare a preţurilor la carburanţi în luna noiembrie care a cauzat revolte ce s-au soldat cu zeci de decese în rândul protestatarilor. Rouhani a anunţat de asemenea o majorare cu 15% a salariilor din sectorul public.

Noul buget, care este este cu 10% mai mare decât cel anterior în termeni de monedă naţională, estimează că veniturile din petrol, gaze naturale şi condensaţi vor scădea cu 40% în anul fiscal viitor. Gaura urmează să fie acoperită prin emisiuni de titluri suverane şi înstrăinarea unor active de stat.

Ştirile iniţiale ale agenţiilor locale arătau că bugetul pare să se bazeze pe vânzări de petrol cuprinse între 500.000 şi 1.000.000 de barili pe zi (bpd). Analiştii estimează că, sub regimul actual de sancţiuni, exporturile de petrol iraniene s-au prăbuşit la aproximativ 400.000 barili pe zi de la 2.500.000 bpd.

Fondul Monetar Internaţional a precizat recent că Iranul va avea nevoie de un preţ al petrolului de 194,6 dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul în anul fiscal 2020/2021 şi a prognozat un deficit bugetar de 4,5% din PIB în 2019/2020 şi 5,1% în 2020/2021 pentru Iran.

Preţul ţiţeiului sortiment Brent, relevant pentru piaţa europeană, a închis vineri pe pieţele internaţionale la valoare de 64.38 de dolari.

Totodată, FMI prognozează o contracţie de 9,5% a economiei iraniene pentru 2019 în contextul prăbuşirii veniturilor din petrol.

Specialiştii mai notează că Iranul a fost obligat sub regimul de sancţiuni să-şi vândă ţiţeiul cu discount pentru a atrage clienţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
buget,
iran,
sancţiuni

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici